Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Між двома Різдвами.


Київ, 23 грудня 2005 року. Святково вбрана ялинка, вогники церковний свічок, яскраві обгортки подарунків. Це - ознаки Різдвяних свят. День народження Ісуса християни відзначають двічі на рік- римо-католики в грудні, а греко-католики і православні в січні. Чому вірні Христа не святкують Різдво одночасно? І чи варто Україні відзначати це рілігійне свято разом з західною Європою, за новим стилем? Про це сьогодні, напередодні католицького Різдва говоритимуть "Звуки життя" - Між двома Різдвами – з Надією Шерстюк.

Календар став водорозділом, що розмежував християнський світ у святкуванні дня народження Ісуса. Першого січня сорок п"ятого року до нашої ери римський імператор Юлій Цезар започаткував календар, котрий, як виявилося, за півтори тисячі років відставав від сонячного календаря за десять днів. Юліанський календар церква вирішила вдосконалити. В шістнаднятому столітті папа Григорій Тринадцятий підредагував календар - замість п"ятого жовтня у ньому з"явилося п"ятнадцяте - і назвав календар своїм іменем. Православні церкви східного обряду живуть за старим, юліанським календарем, відтак вони святкують Різдво сьомого січня, церкви західного обряду прийняли григоріанський календар і відзначають Різдво двадцять четвертого грудня. А коли у ваших родинах святкують народження Христа? Запитали ми перехожих.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Емоційні звички сильніші за розум - вважає глава української греко-католицької церкви Кардинал Гузар, коли мова заходить про Григоріанський та Юліанський календарі. Втім, за його словами обидва календарі "можна було би поправити", і взагалі - нічого поганого у спільному святкуванні Різдва Любомир Кардинал Гузар не бачить. Між тим, конфлікт дат існує! Хоча двотижнева різниця між Різдвами не заважає православним і католикам мирно святкувати - а декому із заповзятих - навіть два рази. Утім, справжні віруючі, такі як Ігумен Євстратій – речник митрополіта Філарета Української православної церкви Київського патріархату - традиціям не зраджують. А перехід православних на григоріанський календар залежить лише від волі пастви - каже Ігумен Євстратій.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Два календарі -(юліанський і григоріанський), а відтак і два Різдва з різницею в чотирнадцять днів. між ними - Новий рік - мирський праздник, який завжди припадає на Різдвяний Піст. Відтак деякі християни східного обряду в Україні закликають духовенство прийняти новий григоріанський календар і святкувати Різдво двадцять п"ятого січня, зазначає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. На Галичині мешкає значна частина греко0-католиків, які теж відзначають Різдво сьомого січня. Подібні настрої присутні і в Сербії, хоч переважна більшість християн - православні і святкують Різдво сьомого січня. Вони сприймають це свято як густу суміш фольклорних і релігійних елементів, каже бєлградський кореспондент Радіо Свобода Михайло Рамач, відтак деякі вірні в Сербії виступають за святкування Різдва саме сьомого січня, як збереження національних і релігійних традицій.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Христос не встановлював ані юліанський, ані григоріанський календарі - каже релігієзнавець Віктор Єленський. З його словами, на проблему розбіжності календарів існує дві точки зору. Чи є дати сьомого січня та двадцять п”ятого грудня визначальними для українців, які святкуватимуть Різдво? Досліджував Макс Хортицький.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG