Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяна меса просто неба.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 25 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Минулої неділі католики відзначали Різдво Христове. У дніпропетровській римокатолицькій парафії Святого Йосифа різдвяна служба відбулася просто неба на морозі.

Дніпропетровські римокатолики 25-го грудня зібралися біля будинку костьолу Святого Йосифа на центральному проспекті міста. Різдвяну месу на семиградусному морозі на східцях костьолу, який сьогодні здається у оренду різним організаціям, провів єпіскоп Харківської і Запорізької єпархії римокатолицької церкви Станіслав Падевський.

Меса просто неба
Костьол Святого Йосифа місцева католицька громада намагається повернути церкві з 1990-го року. Попри обіцянку Леоніда Кучми повернути костьол католикам, дану Папі Римському Іванові Павлу Другому у 2000-му році, попри прилюдну обіцянку вирішити проблему, дану Кучмою Олександрові Квасьневському у 2003 році, нічого не помінялося. Хібащо один з високих посадовців адміністрації натякнув дніпропетровським католикам що справа буде миттєво вирішена щойно вони знайдуть 200 тисяч доларів для викупу костьола.

На початку 90-х років костьол разом з низкою будівель на центральному проспекті Дніпропетровська був приватизований фірмою Павла Лазаренка. Після кількох перепродажів власником костьолу стала американська фірма “Дагсберї Інкорпорейтед “ яку різні джерела пов’язують з ім’ям того ж Лазаренка. Великий ліберал і демократ, що вірує у Бога, яким сьогодні намагається показатися Павло Іванович перед американським судом і Україною, позбавив співгромадян змоги молитися у Божому храмі.

Єпископ Станіслав Падевський
Говорить староста парафії Святого Йосифа Вадим Соколов: “На жаль це не перший рік і невідомо скільки це буде тривати, бо храм наш нам не віддають. І ми зараз створюємо громадський комітет, який матиме назву “Захистимо наш костьол”. Так чи інакше храм нам буде повернений бо Господь дає або не дає. І будь які бізнесмени або хтось не може казати що це його і буде його вже назавжди. Храм є власністю люду Божого і тому ми впевнені що колись ми увійдемо до нашого храму і будемо мати можливість там прославляти Господа Бога.”

Проте костьолу загрожує реконструкція і знищення його як сакральної споруди. Вадим Соколов продовжує:

“Сучасний власник цієї будівлі американська компанія “Дагсбері Інкорпорейтед” вже тричі зверталася до обласної ради з проханням затвердити великі перебудови. Наскільки ми знаємо вони хочуть зробити ще третій поверх, накрити його там чимось щоб взагалі зникли будь які ознаки що це католицький храм. Дякувати Богу що обласний архітектор, міський архітектор відмовили. Нас непокоїть те що попри цю заборону компанія може самовільно почати такі перебудови і тут вже ми не будемо у змозі щось зробити крім того щоб лягати під вантажівки, під трактори. Але ми не дамо руйнувати нашу святиню, те, що належить церкві і те, що належить віруючим”.

Святе причастя люди, котрі довго стояли на морозі, беручи участь у месі, прийняли просто неба.
XS
SM
MD
LG