Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Зелена подруга.


Київ, 26 грудня 2005 року. Символ зимових свят - ялинка - не така вже й давня гостя в українських оселях. Традицію Різдвяної ялинки започаткували в середньовічній Німеччині, а наші пращури донедавна в день народження Христа приносили до хати дідуха - пшеничний сніп - символ достатку і благополуччя. Відзначати ж Різдвяно-новорічні свята з ялинкою стало модно за часів Петра першого, він завіз цю традицію до Російської імперії із Західної Європи. Після Жовтневої революції ялинку спробували заборонити, як релігійно-міщанський пережиток, а з тридцятих років ялинка відродилась вже як символ Нового року і настільки міцно увійшла в людську свідомість, що відмовитися від неї вже майже неможливо. Чи все таки є альтернатива пухнастій красуні? Які ялинки купують в Україні і за кордоном? Сьогодні досліджують "Звуки життя" - зелена подруга з Микитою Моісеєвим.

Останні півстоліття у країнах колишнього СРСР прикрашені ялинки-гіганти стоять на головних площах великих міст. Щороку Зимові Красуні стають вибагливішими і дорожчими. Столична ж ялинка коштувала міській владі понад мільйон гривень. Що можна створити за такі гроші - роздивлялась Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Ялинкові базари – невід’ємний атрибут передсвяткових міст і містечок. А скільки коштують ялини та сосни на одному з столичних зелених базарів - дізнавалась Леся Штогрин. Палка любов народу до живої, а не штучної новорічної зеленої подруги, спричинила масове вирубування хвойних лісів, кажуть екологи. А це не лише псує естетику Карпатських гір, але й загрожує більш небезпечними екологічними катастрофами, зазначає природоохоронець Наталія Вишневська.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Європейці полюбили ялинку на кілька століть раніше за українців - може саме тому їхні зелені красуні часом є досить сучасними. Одну з таких встановили цього року у Лондонській галереї мистецтв - на верхівці ялина має справжнісіньку антену, і за допомоги мобільного телефону красуні можна надіслати повідомлення. А взагалі британці - поводяться дуже чемно із природою - каже кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Олекса Семенченко

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Мати живу ялинку у себе на дачі, як робить відома актриса і телеведуча Ольга Сумська - не кожен може собі дозволити. То ж перед українцями напередодні зимових свят стоїть вибір - штучна чи справжня зелена красуня, а може, взагалі без неї? Що думають перехожі на вулиці? Альтернативу масовому вирубуванню хвойних лісів пропонує еколог Наталія Вишневська. Варіант "кімнатної ялинки" - і сокирою рубати не треба, і жодної тобі штучної голки!

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG