Доступність посилання

ТОП новини

Як упроваджується українська мова в деяких обласних центрах.


Тарас Марусик Київ, 22 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Поки Українська держава роздумує над тим, яку мовну політику провадити в Україні, низка міських рад намагаються врегульовувати мовні проблеми по-своєму, в межах їхніх повноважень.

“Концепція державної мовної політики України”, подана нещодавно на розгляд урядових та наукових установ Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, вже піддана сильній критиці, зокрема Інститутом української мови Національної академії наук України. Про це ми поговоримо в одній з наших рубрик. Сьогодні ж мова про деякі нормативно-правові акти, які були ухвалені в кількох обласних центрах Західної України.

Наприклад, луцькі чиновники при прийнятті на роботу складатимуть екзамен на знання та вільне володіння державною мовою. Такою є вимога “Програми розвитку і функціонування української мови” до 2010 року, яку затвердили депутати Луцької міськради. Відповідно до цієї програми ті чиновники міськвиконкому, які вже працюють, до першого вересня наступного року мають також скласти екзамен з української мови. А впродовж 2006 року спеціально створена комісія контролюватиме дотримання норм сучасної української мови в Луцьку. Як пояснив перший заступник міського голови Святослав Кравчук в інтерв’ю агентствові УНІАН, впровадження української мови в усі сфери суспільного життя в Луцьку не є проблемою, однак, оскільки існує “Державна програма функціонування і розвитку української мови”, потрібно забезпечити її належне виконання.

Раніше Чернівецька міська комісія з питань всебічного розвитку i функціонування української мови i реалізації державної мовної політики за результатами перевірок рекомендувала керівництвові місцевого оптового ринку “Калинiвський” роз''яснити підприємцям важливість використання у спілкуванні з покупцями державної мови, а також запропонувала використовувати українську мову при оформленні торговельних місць i встановленні рекламних щитів.

В сусідньому Івано-Франківську діє “Програма розвитку і функціонування української мови на 2004-2006 роки”. Це друга така програма. Перша діяла з 2002 по 2004 роки. Начальник управління культури Івано-Франківського міськвиконкому Василь Олексюк каже, що програма складається з низки розділів, які відповідають різним сферам життєдіяльності міста. У розділі “Культура”, серед іншого, йдеться про забезпечення бібліотек міста українськомовною літературою:

“Хочу сказати, що вперше за останні роки, завдячуючи цьому пунктові програми, депутати міської ради виділили 50 тисяч гривень для придбання українськомовної літератури, здебільшого дитячої. Серед інших пунктів є ціла низка тих, що стосуються концертних виступів у закладах, які знаходяться на території міста, тобто філармонії, театру, народних домів, муніципального центру дозвілля. Ми хочемо, щоб тут звучала українськомовна, наша українська пісня”.

Відповідно до програми створена атестаційна комісія, яка стежитиме, як виконуються її рекомендації щодо творів у виконанні живих ансамблів у ресторанах і кафе міста:

“Ми не хочемо займатися заборонами, але щоб в ресторанах нашого міста люди, які приїжджають до нас з інших держав, з інших міст, чули максимально нашу українську пісню. Коли до нас приїжджають у день міста дуже багато гостей, зокрема з міст-побратимів: Серпухова, Сургута, польських, італійських міст, ми хотіли б, щоб вони чули нашу пісню, щоб, наприклад, делегація із Серпухова відчула, що вона в Івано-Франківську, а не в Серпухові”.

Міська влада, розповів начальник управління культури Івано-Франківського міськвиконкому Василь Олексюк, після нового року планує випустити серію компакт-дисків із записами пісень місцевих авторів, і першим буде компакт-диск відомого поета-пісняра Степана Пушика.
XS
SM
MD
LG