Доступність посилання

ТОП новини

Кримський штаб Блоку Юлії Тимошенко вину за газову суперечку покладає на Віктора Януковича та корумповане оточення Віктора Ющенка.


Володимир Притула Симферополь, 29 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Кримський штаб Блоку Юлії Тимошенко вину за загострення газової суперечки між Україною і Росією покладає на Віктора Януковича та корумповане оточення Віктора Ющенка. Про це сьогодні на прес-конференції у Симферополі заявив голова кримського блоку БЮТ, лідер громадської організації “Прозора влада”, депутат кримського парламенту Андрій Сенченко.

Лідер кримських бютівців Андрій Сенченко каже, що Україні було б байдуже, яку ціну править Росія за постачання природного газу, якби вона отримувала туркменський газ без посередників. А що це не так – насамперед винен колишній український прем’єр Віктор Янукович: “Передісторія цього питання має більш давнє коріння, починаючи з того, що у липні 2004 року тодішній прем’єр-міністр України Віктор Янукович підписав постанову уряду, якою заснував в тому числі і із “Газпромом” посередницьку компанію ”РосУкрЕнерго”, яка постачала до України туркменський газ. Схема виглядала наступним чином: контракти передбачали, що Київ купує у Туркменистану 36 мільярдів кубометрів газу. Але власне до України надходили лише 13 мільярдів. 23 мільярди “РосУкрЕнерго” забирав як оплату за свої послуги”, - повідомив Андрій Сенченко.

За його словами, цей газ посередники продавали в Європу за високою ціною. Якби Україна сама, без “РосУкрЕнерго” перепродавала туркменський газ європейським споживачам, то могла б не зважати на нову ціну російського газу – вважає Андрій Сенченко. Він заявив, що корумповане оточення президента Ющенка, частково відправлене нещодавно у відставку, не дало змогу Юлії Тимошенко, коли вона була прем’єром, зламати цю схему, оскільки намагалося використати ці механізми для власних потреб. Андрій Сенченко: “По-перше, не дали призначити жодного міністра, в тому числі – міністра палива та енергетики. Друге – те, що вивели зі сфери впливу уряду - НАК “Нафтогаз України”. Ви пам’ятаєте ті спроби, які вживалися тоді Юлією Володимирівною, коли вона намагалася активно тиснути з приводу підпорядкування “Нафтогазу”. А в результаті, з боку президента вона почула окрик на кшталт “Не треба наїзджати на моїх друзів!” А ці “друзі” просто сіли на стару схему, відбудовану свого часу Кучмою та Януковичем”, - заявив лідер кримських “бютівців”.

Андрій Сенченко каже, що Блок Юлії Тимошенко має що запропонувати для виходу із газової кризи, він переконаний, що у ситуації, в яку потрапила Україна, треба просто вистояти: “Перше, що необхідно – не дати під увесь цей галас порушити угоду, що існує між Україною і Росією, яка до 2009 року захищає українські інтереси. Ми вважаємо, що сьогодні шантаж з боку “Газпрому” не пройде, оскільки є адекватна відповідь, механічна частина цієї проблеми – труба, що йде українською територією. А далі треба йти до Стокгольмського суду і захищати інтереси країни”, - вважає голова кримського Блоку Юлії Тимошенко, лідер громадської організації “Прозора влада”, депутат кримського парламенту Андрій Сенченко.
XS
SM
MD
LG