Доступність посилання

ТОП новини

Україна у 2005 році: погляд іноземців.


Богдана Костюк Київ, 29 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Прадавній Херсонес і Київ – столиця давньоруської могутньої держави; волинське Берестечко і подільський Хотин – кожне з цих місць, і ще тисячі українських міст та містечок знаходять своїх дослідників, симпатиків, ревних охоронців пам’яток історії та культури. І не лише у самій Україні, а і поза її межами. Чим приваблює Україна іноземних громадян, якою вони бачать українську державу на європейській мапі?

Новий директор представництва Британської Ради Террі Санделл, розпочавши свою місію в Україні, об’їздив різні регіони держави – щоб з’ясувати, як живеться пересічним українцям:

“Мені подобається і місто Київ, з його насиченим, багатобарвним культурним життям – і я полюбляю відвідувати українську провінцію. Маленькі міста в Україні живуть доволі патріархальним життям, але і туди вже дісталося супутникове телебачення та інтернет, і там люди гаряче обговорюють проблеми державної ваги: парламентські вибори, заяви Президента і прем’єра держави. А ще у селах і маленьких містечках люди знають чимало легенд про історію свого краю, і можуть вам розповісти і про подвиги давньоруських воїнів, і про героїчні походи козаків – і при тому ви матимете враження, що самі безпосередньо брали участь у тих подіях. А ще європейців зачаровують українські народні пісні, не менш героїчні, ніж легенди та історичні оповіді. Мені здається, Україні час рекламувати свою історію, культурні надбання, багатонаціональне мистецтво за кордоном. І Британська Рада буде допомагати у цьому для майбутнього”.

А Посол Польщі Яцек Ключковський побачив Україну такою:

“Я є людиною, яка дуже добре знає Україну. Я колись жив і працював в Україні два роки майже, я багато разів – не менше ніж двадцять разів на рік – приїжджав сюди. Я багато обласних центрів знаю, таких величезних міст, як Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Симферопіль. Я багато що знаю про Україну, але зараз – у якості Посла – я вже був у Житомирі, Харкові, Одесі. Дійсно: це різниця між Києвом та Україною, не тільки це торкається сіл чи невеликих міст – але навіть якщо порівняти Київ з Харковом чи Київ з Одесою, видно: у Києві все є (відбувається) швидше. І розвиток є, побачити це не складно. В інших містах теж є якісь зміни на краще, але це ще не Київ”.

Прискорити поліпшення життя маленьких міст і сіл України, на думку Яцека Ключковського і Террі Сандела, мають реформи, які дадуть більше прав місцевим органам самоврядування, місцевим громадам.
XS
SM
MD
LG