Доступність посилання

ТОП новини

Україна не домовилася з Росією про ціни на газ.


Віктор Міняйло Київ, 29 грудень 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Україна і Росія так і не домовилися щодо ціни на російський газ. Нічим не завершилися переговори у Москві між міністром палива і енергетики України Іваном Плачковим з його російським колегою Віктором Христенком. Не активізувала переговори і зустріч учасників переговорів з Президентом Росії Володимиром Путіним в його підмосковній резиденції.

Російський президент Володимир Путін запропонував надати комерційний кредит “Нафтогазу України” для оплати російського газу за ринковими цінами. Розмір кредиту до трьох з половиною мільярдів доларів. Гарантувати цей кредит, на думку Володимира Путіна, має потужний європейський або американський банк.

Звертаючись до учасників переговорів Президент Росії зазначив:

“Ви просто створили реальну кризу. І не лише в енергетичній галузі. Ця криза схожа на кризу між двома країнами. Це дуже погано”.

Голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Івченко запевнив президента Росії, що його компанія виконає зобов‘язання з транзиту російського газу до Європи. Прем‘єр-міністр України Юрій Єхануров коментував українсько-російські газові переговори під час перебування в Луганську.

Він переконаний, що керівники українських підприємств зуміють знайти вихід навіть в разі різкого збільшення ціни на газ, і що українська газотранспортна система готова до роботи в умовах зниження тиску. А от росіяни можуть мати проблеми, адже газовидобувні свердловини здатні простояти без відвантаження газу максимум 4 доби. Далі, пояснив Юрій Єхануров, починаються незворотні процеси, для подолання яких потрібно не менше 10 місяців.

Сьогодні президент Туркменістану Сапармурат Ніязов заявив, що Туркменістан надасть Україні наступного року 40 мільярдів кубометрів газу. Про ціну він не сказав, але зазначив що вона буде дещо нижчою, ніж 65 доларів. За цією ціною у Туркменістану купує газ Росія. Сапармурат Ніязов підтвердив, що наступного року Росія саме за такою ціною придбає в Туркменістану 30 мільярдів кубів газу.

Прокоментувати туркменські ціни на газ ми попросили начальника прес-центру НАК “Нафтогаз України” Сергія Лук‘янчука:

“Тут справа навіть не в Туркменістані. Попередня ціна на газ, який Росія купувала в Туркменістані – це 44 долари. Така сама домовленість була досягнута на другу половину 2005 року і Україною. Якщо ми проаналізуємо ситуацію з цінами, то тут не треба бути великим фахівцем, щоб зрозуміти, що ціна на газ залежить від того, хто цей газ купує, і хто цей газ продає. Де цей газ знаходиться. Тому говорити про єдину ціну на газ не випадає. Сама Росія купує газ за різними цінами і продає за різними цінами. Тому говорити, що є справедлива ціна, яку Україна не хоче платити – це перебільшення”.

Між тим, російський “Газпром” і надалі погрожує з 1 січня призупинити поставки газу до України. А Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав указ, яким вводиться в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про стан енергетичної безпеки України та основні засади державної політики у сфері її забезпечення».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG