Доступність посилання

ТОП новини

Польські коментарі на газовий конфлікт між Україною й Росією.


Єва Поштар Варшава, 30 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Держави Центральної Європи - Угорщина та Польща з занепокоєнням дивляться на розвиток "газового" конфлікту між Україною та Росією, і одночасно намагаються переконати ЄС вдатися до рішучих дій у цій справі. Передбачаючи можливі перебої із постачанням газу, польська державна газова компанія запевняє, що Польщі вистачить газу. Проте, газове протистояння між Україною і Росією спричинилося до відновлення у Польщі дискусії про необхідність шукати альтернативних до російського джерел енергоносіїв.

У Польщі не сумніваються, що Україна платить ціну за свою незалежну політику. Дешевий газ для доброї Білорусі, дорогий для недоброї України. - ось так коротко спостерігачі у Польщі оцінюють російську зовнішню політику. Росія ще раз показала, що газ є для неї політичним інструментом. Дешевий газ в Білорусі має гарантувати перемогу президента Лукашенка. А п''ятикратне подрожчання газу для України, має спряти провалу "памаранчевих" на парламентських виборах.

Говорить - Пйотр Косьцінські, автор статті на газову тему в газеті "Жечпосполіта"

“Те, що росіяни вживають тут подвійні стандати, це видно на перший погляд. Чому білоруси будуть платити менше, а українці дорожче? Це очевидно, що причини тут політичні, навіть якщо Москва відпекувалася від такого і заявляла: тут немає жодних політичних причин. Важко повірити, що підвищення цін, та ще таке різке і майбутні парламентські вибори – це просто збіг обставин”.

Подібної думки публіцист тижневика "Впрост", який вважає, що компроміс у справі газу може бути досягнутий скоріше, однак тільки у ситуації коли така розв''язка принесе "виборчі очки" Юлії Тимошенко та Віктору Януковичу.

Публіцист Тижневика "Солідарність", Лукаш Пежина намагається поставити українсько-російське газове простистояння у ширший європейський контекст, і побоююється, що якщо Росія може так поводитися з Україною, невдовзі перед небезпекою відключення поставок газу може опинитися і Польща, і інші європейські держави.

“Я побоююся, що ми будемо натупними в черзі, навіть якщо ця криза не матиме впливу на польську економіку. Вважаю, що коли польська політика має бути економічно незалежна - треба шукати інших джерел постачання газу. Тобто постачання з різних напрямків - це страховка від шантажу. Це просто спарава нашої безпеки”.

Польські політики і публіцисти сказали Радіо Свобода, що всупереч стриманості Європейського Союзу, Європа не повинна залишати Україну в її двобою з Росією.

Говорить Артур Завіша - голова Економічної комісії польського парламенту.

“Ця ситуація вимагає серйозної відповіді. Вона повинна бути координована водночас в масштабі всієї Центральної Європи, яка повинна тут бути дуже солідарна і однозначна в своїх діях”. - Важаєте, що Європа повинна підтримати Україну?

“Рішуче так. Тому, що це передумова солідарності і в цьому зацркавлена кожна із цих держав, в тому і Польаі”.

Говорить публіцист газети "Жечпосполіта", Пйотр Косцінські

“Якийсь тиск на Москву повинен бути. Це повинні зробити як ЄС так і США. Це ясно. Питання - які будуть результати цього тиску - це будемо бачити. Коли ми залишимо Україну сам на сам - маю надію, що до цього не дійде, - ну тоді результати можуть бути жахливі”.

А польське телебачення тим часом показало, що настій в українців напередодні нового року і назріваючого конфлікту цілком бадьорий. Матеріал київського кореспондента в головних вістях першого каналу польського телебачення, показував українців, які говорили, що Росія з давніх давен воює з Україною. Але щойно тепер українці до кінця зрозуміли те, що вони на війні. Однак у те, що конфлікт зайде в якусь серйозну фазу українці не вірять, і воліють закидати віртуального Путіна віртуальними яйцями. В цю популярну комп’ютерну в Україні гру після репортажу з Києва зможуть бавитися тепер і поляки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG