Доступність посилання

ТОП новини

У Туркменістану не вистачає газу.


Віктор Міняйло Київ, 2 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Івченко у понеділок зустрівся з президентом Туркменістану Сапармурадом Ніязовим. Як стверджує прес-служба туркменського президента, сторони підтвердили свій намір дотримуватися усіх домовленостей. Але не все так просто в українсько-туркменських газових стосунках.

Те, що Туркменістан поставить в Україну обіцяні 40 мільярдів кубометрів газу викликає сумнів у експертів. Адже там просто може не вистачити запасів цієї корисної копалини. Говорить директор туркменської служби Радіо “Свобода” Олександр Народецький:

“Взагалі продаж туркменського газу в Україні, взагалі у тих кількостях, про які повідомляли – це досить міфічна історія. Якщо посилатися на минулорічні дані, то більше 35 мільярдів кубометрів Туркменістан ніколи не направляв через усі ці труби, які йдуть на Узбекистан, а потім через Казахстан на Росію. Тому, звідки Туркменістан зможе видобути 40 мільярдів кубічних метрів газу для українців, і 30 мільярдів для росіян, і ще треба видобути десь 12 мільярдів для власного споживання, плюс туркмени обіцяли для Ірану десь 10 мільярдів... Оце все досить серйозна містика. Чи ї той газ взагалі в Туркменістані, а якщо він навіть і є то чи спроможні туркмени передати фізично цей газ через трубу, яка ніколи більше 35 мільярдів кубометрів не давала”.

Але Президент України Віктор Ющенко у новорічному зверненні запевнив співвітчизників, що з Туркменістану надійде газу в необхідній кількості і за помірними цінами.

“У нас була домовленість з президентом Туркменістану про об‘єми, графік і ціну поставки туркменського газу. Починаючи з січня місяця ціна на туркменський газ буде складати 50 доларів, об‘єм поставки 40 мільярдів кубів”.

А офіційний представник “Газпрому” Сергій Куприянов заявив журналістам, що потужність газотранспортної системи “Середня Азія – Центр” не дозволяють пропустити додаткові обсяги газу, тому заяви про те, що Україна отримує туркменський газ у повному обсязі, не підтверджуються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG