Доступність посилання

ТОП новини

Анатолій Кінах – про мовно-культурну безпеки України.


Тарас Марусик Київ, 29 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - “Питання мовно-культурної безпеки України має принципове значення”. Так сказав на підсумковій прес-конференції 2005 року секретар Ради національної безпеки та оборони України Анатолій Кінах, відповідаючи на запитання ведучого рубрики “А мова – як море!” Тараса Марусика.

Головним пріоритетом національної безпеки України, зазначив Анатолій Кінах, є і залишається створення сучасної, надійної системи захисту економічних і політичних національних інтересів. До особливо важливих питань, які будуть розглянуті на засіданнях Ради національної безпеки та оборони України на початку 2006 року, він відніс питання інформаційної безпеки держави. Воно стояло першим у попередньому плані засідань на січень.

У цьому зв’язку я поцікавився в Анатолія Кінаха, чи мовно-культурні питання, на його думку, належать до одного зі складників національної безпеки. При цьому я нагадав, що в червні 2001 року, коли очолюваний Анатолієм Кінахом уряд замінив уряд Ющенка, в структурі Кабінету Міністрів був ліквідований сектор моніторингу мовної і національної політики. Ось як відреагував на моє запитання секретар Ради національної безпеки та оборони України:

“Це питання для нас має принципове значення. Я повністю поділяю зміст і стурбованість. Мова йде про те, що на п’ятнадцятому році незалежності нам необхідно зрозуміти, що в світі існує дуже жорстка конкуренція. Кожен народ, кожна держава виборюють своє місце під сонцем, і не тільки на основі зміцнення конкурентноздатності економіки як такої, а в тому числі за рахунок зміцнення своєї ідентифікації в світі, поваги до власної історії, культури, мови - і на цій основі консолідації суспільства, створення необхідного рівня довіри громадян до держави і вміння захищати свої інтереси. Я впевнений, що однією з дуже серйозних проблем перед Україною й Українським народом є те, що до сьогоднішнього дня, на п’ятнадцятому році незалежності, в Україні так і не сформована така система влади в цілому, така політична еліта, яка спроможна загальнонаціональні, загальнодержавні інтереси ставити вище за поточну кон’юнктуру”.

Анатолій Кінах висловив переконання, що питанням мовно-культурної політики мають приділяти велику увагу у всіх сферах розвитку держави, особливо стратегічних, починаючи з інформаційного простору:

“Рада національної безпеки та оборони України планує розглянути це питання, як перший крок у напрямку інформаційної безпеки України і далі деталізувати його за участю фахівців, професіоналів як дуже серйозну складову зміцнення справжнього патріотизму в Україні і формування умов розвитку України як держави, яку поважають свої громадяни і яку поважають інші держави в світі. Я буду всіляко дотримуватися цього”.

Говорив секретар Ради національної безпеки та оборони України Анатолій Кінах.
XS
SM
MD
LG