Доступність посилання

ТОП новини

Російсько - українська газова суперечка стала іспитом і для Туркменистану.


Василь Зілгалов Прага, 3 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Російсько – українська газова суперечка стала своєрідним тестом для проголошеного самим Туркменистаном «газового нейтралітету». Відомо, що після Росії Україна є другим за масштабами споживачем туркменського «блакитного палива». І в дні припинення Росією постачання газу для України туркменський газ став для Києва чи не єдиною надією на те, щоб хоч якось компенсувати втрату російського палива. Але події цієї «газової війни» ускладнили позицію Ашгабада, бо він змушений нині маневрувати між двома столицями – Києвом і Москвою.

Сьогодні виникають питання, чи зможе Туркменистан задовольнити потребу України в компенсації нестачі російського газу і чи він піде на співпрацю з Москвою, котра здійснює політичний тиск на Київ, користуючись правом газового монополіста щодо України.

І в той час, коли Росія і Україна обмінюються заявами, Ашгабад відмовчується.

Наприклад, міністр палива та енергетики України Іван Плачков заявив першого січня, що Україна споживає власний газ і отримує також туркменський згідно з підписаними контрактами. Але російський представник, заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв, тут же спростував заяву Івана Плачкова,наголосивши, що до української ГТС поступає лише російський газ і ніякого туркменського газу туди не надходить.

У цій ситуації Туркменистан знову відмовчується. Експерт радіо Свобода Роман Купчинський вважає, що Росія блокує можливість надходження туркменського газу як їй заманеться і «Газпром», на думку експерта, буде й надалі маневрувати у цьому, займаючи зручну для нього позицію, бо Росія не лише має довгостроковий контракт з Ашгабадом на щорічне постачання від 7 до 10 мільярдів кубічних метрів туркменського газу, але й підписала у кінці грудня минулого року додатковий контракт з Туркменистаном, за яким упродовж трьох місяців від початку 2006 року лише Москва отримуватиме туркменський газ для своїх потреб. Це підтвердив у вівторок на прес-конференції міністр промисловості та енергетики Росії Віктор Христенко. Зокрема, Роман Купчинський сказав щодо причин блокування надходження туркменського газу до України :

«Тут є дві можливі причини. Одна полягає у тому, що Росія хотіла купити досить газу для заповнення Центрально-Азійського газопроводу, котрий є під повним її контролем, лише своїм товаром, щоб таким чином перешкодити надходженню купленого Україною в Туркменистані блакитного палива. І речник “Газпрому” Сергій Купріянов сказав, що в цій ГТС немає місця для українського газу».

І другою можливої причиною таких дій Росії Роман Купчинський назвав її намагання нібито поповнити свій внутрішній газовий баланс, котрий останнім часом значно скоротився.

Але аналітики вважають, що попри сильні позиції Росії, постачання туркменського газу до України продовжиться, бо це вигідно Ашгабаду. Зокрема, російський аналітик Станіслав Белковський сказав для радіо Свобода:

«Туркменбаши переслідує свої інтереси. Він дуже зацікавлений у тому, щоб не залежати повністю від Росії, так само, як і від України, як споживача газу. І не зважаючи на те, що у Кремлі сьогодні є певний вплив на Туркменбаши, я це не став би ототожнювати з повним контролем над Туркменистаном. Туркменбаши не керований з боку Росії і може розглядатися, як самостійний гравець».

Додамо лише, що у вівторок з туркменських джерел стало відомо, що президент Туркменистану Самапрмурат Ніязов під час зустрічі у понеділок 2-го січня в Ашгабаді з керівником «Нафтогазу України» Олексієм Івченком підтвердив свій намір постачати газ до України в 2006 році згідно із підписаним у грудні 2005 року контрактом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG