Доступність посилання

ТОП новини

В обласному центрі Прикарпаття відбувся круглий стіл на тему „Чи вигідно бути філантропом?”


Іван Костюк Івано-Франківськ, 3 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В обласному центрі Прикарпаття відбувся круглий стіл на тему „Чи вигідно бути філантропом в Україні?” Представники громадських організацій та журналісти з’ясовували, наскільки розвинена в Україні корпоративна благодійність та наскільки готовими є громадяни країни до того, щоб допомагати соціально незахищеним верствам населення.

На Прикарпатті діє найбільша в Західній Україні Благодійна громадська фундація імені Короля Юрія. 2002 року, коли створювали цю організацію, відразу задекларували її основну мету. Це відновлення та розвиток традицій меценатства в Галичині. Тоді ж було сформульовано основні гасла, якими керуються в роботі благодійна фундація. Це не просто надавати гранти, а творити зміни. А також змінювати світогляд громади та світ довкола на краще.

Благодійна громадська фундація імені Короля Юрія щороку оприлюднює детальний публічний звіт про свою діяльність. Цього року це стало доброю нагодою, щоб обговорити, наскільки вигідним і морально сприйнятним для українських бізнесменів та звичайних громадян бути благодійниками. Представник Благодійного фонду „Творчий центр Каунтерпарт” Оксана Кікоть, яка взяла участь у засіданні круглого столу, заявила, що найбільше коштів на благодійництво виділяється на Сході України:

„Якщо подивитись на регіональні тенденції, то на Сході частка благодійників більша, аніж у центрі та загалом по Україні. Десь приблизно на 9 %. Коли ми запитали компанії про мотиви благодійності, то майже всі відповіли, що це альтруїзм”.

Насправді ж, як пояснила Оксана Кікоть, такі високі показники благодійництва серед великих підприємств та компаній та Сході України пояснюються тим, що вони як благодійну допомогу визначають значні фінансові перерахування на розвиток соціальної сфери. Для прикладу, окремі підприємства можуть виділяти на розвиток дитячих садків, будинків культури впродовж року мільйони гривень. Це також зумовлено тим, що на Сході України, на відміну від Західної, працює значно більша кількість великих промислових підприємств.

Натомість представники благодійної громадської фундації імені Короля Юрія заявили, що в результаті опитування, яке вони провели серед галичан, з’ясувалося, що майже кожен з опитаних щороку особисто віддає на благодійні потреби близько 10% від зароблених коштів. Бізнесмени в благодійності часто вбачають зовсім іншу мету. Розповідає директор фундації Оксана Гуцуляк:

„Якщо ми запитували, чому великі компанії та заможні люди дають кошти на благодійність, то відповідь була дуже чіткою. Вони підтримують свій імідж або ж намагаються заробити собі якісь додаткові бонуси”.

А загалом, як підтвердили представники Благодійного фонду „Творчий центр Каунтерпарт”, інших громадських організацій, чи не найпотужніше традиції благодійництва притаманні мешканцям Західної України. Щоправда, благодійництву в Україні вже традиційно перешкоджає недосконале законодавство. Бізнесмени дотепер не мають мотивації з боку держави, для того щоб підтримувати соціально незахищені верстви населення.
XS
SM
MD
LG