Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті розроблятимуть нові газові родовища.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На Прикарпатті розроблятимуть нові газові родовища й активніше впроваджуватимуть енергозберігальні технології на підприємствах. У планах обласної влади вже цього року освоїти кілька газових свердловин, які в минулому вважались неперспективними.

На Прикарпатті впродовж минулих десятиліть геологорозвідувальними партіями було відкрито майже дві тисячі нафтогазових родовищ. Зараз обласна держадміністрація розпочинає повну інвентаризацію таких родовищ, які розташовані на території Івано-Франківщини. Адже в активній експлуатації зараз перебуває близько 700 свердловин. Законсервованими або ж ліквідованими є близько 500 нафтогазових свердловин.

Практично всі вони були відкриті й досліджені ще за часів Радянського Союзу. Однак у той час, коли країна мала надмір енергетичних ресурсів, карпатські родовища оцінювались як неперспективні. Зараз унаслідок газової війни з Росією ставлення до розробки таких родовищ змінилось кардинальним чином. Влада однозначно стверджує, що більшість з них розроблятимуть вже цього року. На цьому, зокрема, наголошує перший заступник голови обласної держадміністрації Андрій Романчук:

„Ми беремся зараз за вивчення і розробку цих свердловин, хоча на сьогоднішній день область видобуває 350 мільйонів метрів кубічних гаку в рік. Це забезпечує потреби області на три місяці вперед”.

Обласна держадміністрація також розробила план впровадження енергозберігальних технологій на підприємствах області. Такі вимоги будуть доведені до відома всіх найбільших промислових споживачів газу в регіоні. На місцевих підприємствах також планують розпочати виготовлення обладнання, яке має високий коефіцієнт корисної дії і відповідно є менше енергозатратним. З цього приводу Андрій Романчук зауважив:

„У 2006 році буде зовсім новий підхід до енергозбереження. Ми плануємо поставити завдання нашим підприємствам, для того щоб вони розпочали виготовляти, для прикладу, опалювальні котли, які матимуть високий коефіцієнт корисної дії і працюватимуть на твердому паливі”.

На Прикарпатті серйозно розглядають тверде паливо, переважно це відходи деревини, як альтернативне джерело енергії. Такі технології, як наголошують фахівці, вже давно використовуються в сусідніх європейських країнах і дають значний економічний ефект.
XS
SM
MD
LG