Доступність посилання

ТОП новини

Білий Дім готує виведення американських військ з Іраку.


Сергій Куделя Вашингтон, 5 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Президент США Джордж Буш заявляє про можливість виведення близько семи тисяч американських військовослужбовців з Іраку до кінця цього року. Про це він сказав вчора після зустрічі із вищим військовим командуванням у Пентагоні. За словами Буша, виведення американських військ залежатиме від готовності іракців підтримувати безпеку та правопорядок у державі. Водночас, в іракських містах продовжуються теракти. За останні два дні кількість жертв терористів-смертників сягнула 139 осіб, з яких п’ятеро - американські солдати.

Вперше з початку американської воєнної кампанії в Іраку президент Буш оголосив про плани Білого Дому розпочати виведення звідти американських військ. Поки що – не більше двох бригад чисельністю до 7000 осіб.

“Зараз ми готуємо зміни. В результаті відбудеться зменшення на декілька тисяч американських військових присутніх в Іраку, яких до виборів налічувалося 138 тисяч. Таке зменшення відбудеться на додаток до виведення 20 тисяч військовослужбовців, які перебували в Іраку для впровадження заходів безпеки під час грудневих виборів”.

Президент Буш пов”язує це із успішним проведенням виборів до іракського парламенту та прогресом у військовій підготовці іракців. Водночас, він висловив занепокоєння і випадками насильства серед іракських поліцейських по відношенню до затриманих. Для подолання цього Буш запропонував нову програму, за якою у кожний поліцейських загін вводитемиться декілька американських військових. Вони слідкуватимуть за дотриманням прав людини та покращуватимуть професійність іракців під час поліцейських операцій.

За словами Буша, скорочення американського військового контингенту відбудеться і в Афганістані. Близько трьох тисяч американських військових повернеться цього року додому, що зменшить кількість присутніх там американських військ до 16000. Водночас, глава Білого Дому не виключив можливість збільшення в Афганістані військових з інших держав-членів НАТО:

“Нашою стратегією завжди було забезпечувати стабільність, щоб демократія могла розвиватися. І коли збільшуватиметься чисельність афганських військ та війська НАТО, наші війська виходитимуть. Ми продовжуватимемо антитерористичні операції в Афганістані. Це частина нашої глобальної війни проти терору”.

Президент Буш заявив, що у питанні виведення американських військ не слухатиме порад політиків у Вашингтоні, а лише прислухатиметься до оцінок військових командувачів в Іраку. Спостерігачі відзначають, що Буш не може не враховувати посилення антивоєнних настроїв серед американської громадськості напередодні виборів до Конгресу США у листопаді цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG