Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російська газова угода матиме ще більший резонанс і гучні наслідки.


Тетяна Ярмощук Київ, 9 січня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Через майже тиждень після підписання української-російської газової угоди пристрасті навколо цього документу розгораються з дедалі більшою силою. Завтра уряд слухатимуть у парламенті і знавці прогнозують справі ще набагато більший резонанс і довготермінові гучні наслідки.

Мабуть, лише представники провладного Народного Союзу “Наша Україна” лишаються беззастережними оборонцями укладеної в ніч з 3 на 4 січня українсько-російської газової угоди. Вони й надалі відкидають усі звинувачення і кажуть, що в даному випадку ця угода була єдино можливим засобом врегулювання газового конфлікту між Україною та Росією.

Юрій Ключковський:

“Чи є сьогодні проблеми з постачанням газу в Україну? Якщо таких проблем немає, то мені здається, що угода досягла своєї мети. Звичайно, це лише перший крок до укріплення самостійності України в цьому питанні. Треба шукати способи зниження споживання газу, пошуку інших джерел постачання газу. Зокрема, через Європу, з району Каспійського моря, з Близького Сходу. Все це робити треба. Оскільки не можна довго сидіти “на кранику”.

Представники Соцпартії, яка позиціонує себе як партія влади, набагато більш стримані. Позитивом газової угоди вони називають завершення українсько-російського конфлікту:

Соціаліст Іван Бокий в інтерв’ю радіо “Свобода”:

“Плюс у тому, що конфлікт закінчився. Можливо не найкращим чином, проте закінчився. Таким чином ми вступаємо в стадію мирних стосунків в цьому плані. Але. Україна безумовно у цьому випадку програла. Йдеться не про те, переходити чи не переходити на грошові розрахунки. На ринкові розрахунки треба переходити. Тут питань немає. Питання в тому, що фактично Україна уклала угоду на користь посередницької структури. Структури РосУкрЕнерго, яка має доволі невизначену репутацію. Навколо цієї структури киплять пристрасті. Підстави для цих пристрастей є”.

Різко критикують дії української влади представники Партії регіонів. Ігор Шкіря називає газову угоду здачею економічних та політичних інтересів України:

“Угода, підписана між “Нафтогазом” та “Газпромом” є не тільки не вигідною для України, а є непрофесійною та здачею навіть економічних та політичних інтересів України. Ще кілька таких угод і ми можемо залишитися зовсім без штанів і тим більше без нашої Незалежності. Ми просто програли газову війну. Нас як дітлахів розвели і влупили нам величезну ціну в 230 доларів. Таким чином ми можемо швидко прийти до економічного колапсу”.

Найбільшими ж противниками підписаної угоди є бютівці. Юлія Тимошенко з цього приводу сказала ось що:

“Вважати угоду, яка підписана чиновниками з боку України успішною можна лише з великого перепою після Нового Року. Будь-яка людина, яка професійно розуміється у цих питаннях, абсолютно чітко може зробити висновок – якщо не казати, що це тупість, то можна сказати, що це просто не професійність”.

Оглядачі ж українського політикуму переконані: пристрасті навколо газової угоди лише тільки розгортаються. Політолог Кость Бондаренко прогнозує негативні політичні наслідки угоди для керівництва держави.

“Українсько-російська угода припала на мертвий сезон, на свята, то великого резонансу вона не викликала. Однак вона ще обернеться своїми наслідками, насамперед негативними, як для уряду, так і для вищого керівництва держави. Оскільки у переговорному процесі з Росією вибрано далеко не найкращий варіант. В міждержавні схеми втручаються далеко не прозорі схемі і не кришталево чесні комерційні структури. Після того, як питання газової угоди між Україною та Росією буде розглянуто Верховною Радою, можлива велика кількість політичних несподіванок як для прем’єра, так і для президента”.

У вівторок українських парламент заслухає звіт уряду про співпрацю з Росією у газовій сфері та про забезпечення України енергоносіями.

Тим часом лідерка БЮТу Юлія Тимошенко запрошує Президента Віктора Ющенка та прем’єр-міністра Юрія Єханурова на теледебати у зв’язку з “ситуацією що склалася із забезпеченням України природним газом та угоди підписаної з РосУкрЕнерго”. Про це йдеться у відкритому листі Юлії Тимошенко до Віктора Ющенка та Юрія Єханурова. Тимошенко переконана, що такі дебати сьогодні необхідні українській громадськості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG