Доступність посилання

ТОП новини

Майже 2,5 мільйони мусульман сьогодні здійснили головний ритуал щорічного хаджу - помолилися на святій горі Арафат.


Петро Кагуй Прага, 9 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Хадж – у перекладі з арабської означає паломництво. Якщо людина здорова і матеріально може дозволити собі паломництво, то відвідини хоча б раз у житті Мекки є одним із головних обов’язків для мусульманина. Люди, котрі здійснили хадж, користуються у мусульманському суспільстві особливою повагою. Після цього вони отримують почесне звання «хаджі» і часто носять спеціальний одяг, скажімо, зелену чалму.

Сьогодні у Саудівській Аравії, поблизу Мекки, відбувся кульмінаційний ритуал хаджу – відвідини святої гори Арафат. Саме там, за переказами, пророк Мухаммед, незадовго до його смерті, звернувся до своїх послідовників із проповіддю-заповітом. Також, за легендами, у цьому ж місці зустрілися вигнані із Раю Адам і Єва, де вони й отримали прощення.

Разом із чоловіками хадж можуть здійснювати і їхні дружини, однак це необхідно засвідчувати документально. Одяг паломниць повинен покривати повністю їхню поставу, волосся також мусить бути покритим. Лише руки і обличчя залишаються відкритими.

Сьогодні на горі Арафат молилася і прочанка з Тунісу, котра пішки прибула до святих для мусульман місць. Перед сходженням на гору вона сказала:

«Ми йдемо до гори Арафат, і це день, на котрий кожен сподівається. Наші мрії здійснюються!».

У молитвах прочан на горі Арафат йдеться про милосердя та прощення. Це найемоційніший час для паломників. Говорить єгиптянин Ашраф Юссеф:

«День на горі Арафат із допомогою Аллаха буде найщасливішим днем для мусульман. Аллах каже ангелу: «Будь свідком, що мої діти прибули до мене і я простив їм».

А завтра, на 10 день паломництва, відбудеться найбільше мусульманське свято – жертвопринесення. У жертву приносять будь-яку худобу. На учасників хаджу ще чекає також церемонія побиття диявола. Прочани ідуть у долину Мекка, де у давнину були язичницькі ідоли, й кидають каміння у місця, де ідоли стояли.

Своїми враженнями від участі у хаджі ділиться іракський паломник із Багдада Гайтам Казім:

«Яке приємне відчуття – виконати ритуали хаджу! Аллах велів нам це робити. Ми виконуємо це повеління, і ми здійснимо це у правильний спосіб. І ми постанемо ближче перед лицем Всемогутнього Аллаха».

Безпеку у Саудівській Аравії у ці дні, під час хаджу, забезпечують близько 60 тисяч правоохоронців. Цього разу, як і щороку, не обійшлося без прикрих інцидентів. У четвер під руїнами готелю, що завалився, загинули 76 прочан. Однак причина, як повідомляють, побутова. Будівля була застарою і заслабкою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG