Доступність посилання

ТОП новини

Іран відновлює закриті ядерні дослідження.


Михайло Мигалисько Прага, 9 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Іран сьогодні відновлює роботу в рамках своєї атомної програми. З цим різко не погоджуються західні держави. Представники іранської влади заявляють, що це не повинно викликати стурбованості міжнародної спільноти. А Європейський Союз уже попередив Іран, що ймовірно не продовжить переговорів з офіційним Тегераном, якщо іранська влада відновить розробку програми збагачення урану на думку західних експертів, цей процес можна використовувати також для виготовлення ядерної зброї.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Валтер Штайнмаєр заявив сьогодні у Берліні, що рішення офіційного Тегерана відновити тимчасово закриту ядерну програму не обійдеться «без наслідків». Це «катастрофічний сигнал» для процесу міжнародного обговорення іранської ядерної програми, додав глава німецького зовнішньополітичного відомства. Спільно з Францією та Великобританією Німеччина від імені Євросоюзу веде переговори з Іраном, щоб запевнитись у тому, що іранська атомна програма матиме лише мирне використання. У неділю речник міністерства закордонних справ Ірану Гамід Реза Асефі заявив, що Тегеран має право відновити тимчасово закриту ядерну програму:

«Наша діяльність в рамках досліджень та розвитку узгоджена з регламентом МАГАТЕ - Міжнародного агентства з атомної енергетики та Договору про нерозповсюдження. На нашу думку, західні країни не повинні застосовувати подвійні стандарти. Йдеться про наше право...і немає чим турбуватись», - наголосив речник МЗС Ірану.

А речник іранського уряду Ґолам Хоссейн Елгам у понеділок повідомив:

"Ці ядерні дослідження не є нелегальними. Припинення програми було добровільним. Про це ми повідомили МАГАТЕ, а досліди будуть відновлені сьогодні, за участі представника цього Агентства, як планувалося», - зазначив речник іранського уряду".

Генеральний директор МАГАТЕ Мохамед ЕлБарадей, в інтерв’ю британському телебаченню сказав, що у міжнародної спільноти уривається терпець стосовно браку прозорості з боку Ірану у його ядерній програмі. Переговори між Іраном та Європейським Союзом зірвалися торік у серпні після того, як офіційний Тегеран відновив процес збагачення урану. Цей процес, як зазначають експерти, можна використовувати також для виготовлення ядерної зброї.

Експерт з нерозповсюдження Шанон Кіле, який працює в Стокгольмському Міжнародному Інституті Миру, сказав Радіо Свобода, що остання заява іранської влади вказує на те, що офіційний Тегеран намагається розбудувати власні можливості збагачувати уран:

«Тепер Європейський Союз - Великобританія, Франція і Німеччина зокрема - заявили, що це останній вирішальний крок, який вони не можуть сприйняти. Такою ж є і позиція США та інших держав, котрі обговорюють питання внесення іранської справи до Ради безпеки ООН та запровадження санкцій стосовно Ірану. Відкритим є питання, чи такі ключові члени Ради безпеки як Росія і Китай підтримають суворіший підхід», - зазначив Шанон Кіле. Росія, головний ядерний партнер Ірану, планує провести друге коло переговорів з Іраном у Москві 16 січня. Переговори минулої неділі закінчилися «деякими порозуміннями», заявили представники російської та іранської делегацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG