Доступність посилання

ТОП новини

В результаті російського газового тиску західні держави знову розглядають справу атомної енергетики.


Михайло Мигалисько Прага, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Різке зростання цін на нафту та газ, новорічна блокада Росією постачання газу Україну та скорочення його поставок до держав західної та центральної Європи стали додатковим приводом для перегляду енергетичної політики у численних промислово розвинених країнах. Європейські держави, які зобов’язалися, в рамках міжнародного Кіотського протоколу, зменшити забруднення атмосфери парниковими викидами, знову почали розглядати справу використання атомної енергетики. Зрештою і президент Віктор Ющенко оголосив про необхідність формування нової енергетичної політики для України.

Ще рік тому більшість країн світу вважали, що газ і нафта є настільки доступними, що не слід робити якихось рішучих заходів у пошуку альтернативних енергетичних ресурсів.

Говорить експерт Міжнародного агентства з атомної енергетики - МАГАТЕ Алан МекДоналд:

«Наш генеральний директор Мохамед ЕлБардей, виступає щороку з промовою в МАГАТЕ... Використання атомної енергетики залишалося роками на незмінному рівні. Лише наприкінці минулого року він вказав в цій галузі на зростаючі очікування» .

За його словами, Фінляндія уже розпочала будівництво нової АЕС – першої на європейському континенті з 91 року. Канада повернула в експлуатацію дві АЕС, а влада Сполучених Штатів Америки ухвалила нові заходи для підтримки атомного сектору. Загалом сьогодні у світі діє понад 440 атомних реакторів, а 26 є в стадії побудови. На думку експертів, пошук альтернативних джерел енергії став зокрема очевидним після російського-українського газового диспуту. Залежність від одного постачальника газу може поставити держави Європейського союзу під ризик політичного шантажу, зауважують європейські дослідники.

«Про це світу нагадав інцидент першого січня, коли Росія припинила подачу газу в Україну. Це обійшлося не без наслідків для Європи, яка дуже залежна від російського газу та, згідно з прогнозами, стане ще більше залежною. Одним із шляхів послаблення, або принаймні пом’якшення цієї залежності,- це розширити використання атомної енергетики»,- сказав Радіо Свобода експерт МАГАТЕ Алан МекДоналд.

Фахівці зауважують, що теперішні атомні станції є набагато безпечнішими і максимально взяті до уваги уроки Чорнобильської катастрофи. Використання атомної енергетики дозволить європейським державам виконати міжнародні зобов’язання Кіотського протоколу стосовно зменшення парникових викидів в атмосферу, зауважують деякі європейські дослідники.

Україна є першим споживачем газу в Європі , мовиться на інтернет-сторінці Президента Віктора Ющенка. В Україні використовується в два-три разі більше газу на одиницю ВВП. Крім окремої програми енергозбереження і, зокрема, газозбереження в Україні, глава української держави вказав і на потребу представити нову енергетичну концепцію України. Моя ціль – забезпечити повну енергетичну незалежність України, заявив днями Президент Віктор Ющенко. Про альтернативні енергетичні джерела говорив під час виступу Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров у вівторок у Верховній Раді. Однак невдовзі після того депутати проголосували за відставку уряду, який не завершив навіть переговорного процесу з постачання Росією газу Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG