Доступність посилання

ТОП новини

Місія Європейського союзу відкриває п’ять польових офісів на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону.


Петро Каландирець Одеса, 17 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська влада сприяє відкриттю п’яти польових офісів місії Європейського союзу на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону. Хоча лишаються невирішеними деякі технічні проблеми – зокрема, із телефонного зв’язку. Про це сьогодні в Одесі повідомив Спеціальний представник Євросоюзу Андріан Якобовіц де Сзегед.

Представники місії повідомили, що перед ними нині стоять три стратегічних завдання. Це - проведення спеціальних тренінгів для українських та молдовських митників та прикордонників, далі - допомога у забезпеченні кордону необхідним обладнанням, а також організація моніторингу придністровської ділянки українсько-молдовського кордону.

Андріан Якобовіц де Сзегед наголосив, що між місією Європейського Союзу та українською стороною існує повне взаєморозуміння. Він також уточнив призначення місії:

„Контроль за ситуацією на кордоні є у першу чергу завданням України і Молдови. Ми лише надаємо допомогу і ділимося досвідом набутим у ЄС. Це допомагає зближенню країн”, - сказав спеціальний представник Євросоюзу.

Учасники зустрічі у мерії Одеси (гості з місії)
Одеський міський голова Едуард Гурвіц дуже сподівається на те, що діяльність місії дозволить стабілізувати ситуацію на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону.

Він нагадав також, що котрабандно завезена з території самопроголошеної Придністровської республіки зброя постійно “стріляла” в Одесі наприкінці 90-х років.

Начальник департаменту зовнішніх зв’язків Одеської міської Ради Олег Долженков повідомив, що коло обговорених на зустрічі членів місії та властей Одеси питань стосувались поточної діяльності місії ЄС в Одесі.

„Було відзначено, що хоча місія розпочала свою роботу наприкінці минулого року – вона вже справила вагомий позитивний ефект на ситуацію на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону. Як свідчить поточна статистика, поменшало випадків протиправного перетину через кордон товарів, людей. Це справляє великий моральний ефект на оздоровлення клімату у прикордонній зоні, бо люди знають, що тут працюють європейські фахівці з якими неможливо „домовитись” на відміну від, нажаль, молдовських, придністровських чи українських відповідних служб. Місія, без сумніву, сприяє стабілізації ситуації на кордоні”, сказав Олег Долженков.
XS
SM
MD
LG