Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Охота до роботи.


Київ, 18 січня 2006 року. Якщо говорити про ставлення українців до роботи – з’являються абсолютно протилежні характеристики. Народ сам себе у прислів’ях описує по різному: з одного боку - хто дбає, той має. Це зрозуміло - здоровий капіталістичний, хазяйський погляд на життя. З іншого боку, багатовікова практика спочатку кріпосництва, а потім радянської влади народжує інший підхід - на цій роботі не забагатієш, а згорбатієш. А що ж сучасні українці? Яку роботу вони шукають і що отримують від цих пошуків? Досліджують сьогодні звуки життя "охота до роботи" з Микитою Моісеєвим.

Створити п’ять мільйонів нових робочих місць обіцяв Віктор Ющенко, ідучи до влади. Майже рік минув з його інаугурації то ж можна підбивати перші підсумки. За даними держкомстату вони такі – порівняно з 2004-им роком, працівників побільшало на... триста тисяч. Хоча пропозицій на ринку праці побільшало – у цьому переконалась Наталка Коваленко, побувавши у Київській службі зайнятості.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Тіньовий - чи то чорний ринок - майже нічим не відрізняється від законного. Тільки про доходи від чорного заробітку - держава не знає. Щодня чоловіки, які не знайшли роботи у своєму місті і приїхали шукати щастя у столицю, збираються на вокзалі. І чекають на роботодавця. З шукачами бодай якогось заробітку на чорному ринку праці спілкувалася Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

На одне робоче місце на Львівщині претендують десять осіб. Той, хто не витримує внутрішньої конкуренції - їде заробляти гроші за кордон. Заробітчан у області - більше двохсот тисяч. Ті ж, хто залишається - часом мають іти на компроміс - каже кореспондент Радіо Свобода у Львові Галина Терещук. Юрій Дулерайн, нині кореспондент Радіо Свобода у Нью-Йорку, шукав роботу у Америці. Його попередній роботодавець збанкрутив, тож Юрій звернувся до державного департаменту штату Нью-Джерсі по допомогу.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Радянська система навчила українців ставитися до роботи як до способу заробляння грошей, а не як до улюбленої справи, за яку, до речі, ще й непогано платять. А натомість усі світові релігії та філософські концепції сходяться на тому, що людина має реалізувати себе - тільки тоді вона буде у всіх сенсах успішною. Реалізувати себе означає робити те, що тобі до душі. Тоді буде і заробіток - в цьому - на власному досвіді переконався нереалізований інженер-вимірювальник, але талановитий різьбяр Олексій. Переймала його досвід поки що нереалізований юрист, але гарний репортер Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG