Доступність посилання

ТОП новини

Світ дає на боротьбу з пташиним грипом майже 2 мільярди доларів.


Мар’яна Драч Прага, 18 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Світова спільнота виділяє на боротьбу з пташиним грипом майже два мільярди доларів. Такими є підсумки міжнародної конференції, яка завершилася в середу в Пекіні. Перед цим Генеральний секретар ООН попередив, що світ не готовий боротися з можливою епідемією цього захворювання. На думку Кофі Аннана, у випадку всесвітньої епідемії, збитки від пташиного грипу перевищать затрачені кошти у багато разів.

У Пекіні домовилися зібрати на боротьбу з пташиним грипом більше, ніж очікували. 334 мільйони надають Сполучені Штати, чверть мільярда Європейський Союз, а Світовий банк відкриває кредитну лінію у півмільярда доларів. Представники ООН називають такі підсумки наради прекрасними.

Звертаючись до учасників міжнародної конференції в Пекіні, президент Світового банку Пол Вулфовіц заявив:

"Ніхто з нас поки не знає, чи цей штам вірусу може викликати всесвітню епідемію. Але в чому ми можемо бути певними, так це в тому, що гроші, які ми виділимо, підуть на створення системи контролю за поширенням вірусу і його попередженням. Це інвестиції у майбутнє. Вони допоможуть державам краще захиститися від загроз майбутніх епідемій і того, що захворювання підірве економічні і соціальні досягнення ".

Вірус пташиного грипу не знає кордонів. Із 2003-го року на сході Азії від цього захворювання померло близько 75 осіб. Вже цього року в Туреччині пташиний грип став причиною смерті чотирьох дітей. Нині на результати аналізів чекають іракські медики після того як у вівторок на півночі Іраку померла 14- річна дівчина.

Наразі люди гинуть від контактів із зараженою птицею, але експерти побоюються мутації вірусу, коли він зможе передаватися від людини до людини.

Тим часом в Україні, у Севастополі, проводять карантинні заходи проти смертоносного вірусу. Там за останні дні зафіксували три випадки пташиного грипу серед диких птахів. Кореспондент радіо "Свобода" в Криму має такі подробиці:

"12 січня на території дитячого садка № 93 у Севастополі знайшли чайку, яка, як виявилося, загинула від пташиного грипу. А наступного дня – на причалі підприємства “Севморбуд” знайшли труп сойки. На території обох установ санітарно-ветеринарні служби оголосили карантин. Там проводяться дезинфекційні заходи. З вівторка, 17 січня, у районах, де була виявлена загибла птиця, ветеринари і медики обходять двори. На початку січня пташиний грип був підтверджений у ворон, трупи яких були знайдені у передмісті Севастополя".

У Севастополі не виявили фактів загибелі від пташиного грипу домашньої птиці. Але в інших районах Криму через вірус були змушені знищити десятки тисяч курей.

Україна, як держава, що постраждала від пташиного грипу, також матиме доступ до майже 2 мільярдів доларів, які пообіцяла виділити на боротьбу з вірусом світова спільнота. Європейська Комісія минулого тижня вже оголосила про те, що Україна, поруч з іншими сусідами ЄС, де вирує вірус, може розраховувати на 5 мільйонів євро допомоги. На додаток до цього, кошти обіцяють виділити окремі держави Євросоюзу. А Сполучені Штати наприкінці минулого року вже передали Україні обладнання для боротьби із вірусом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG