Доступність посилання

ТОП новини

“Європейська Свобода”: - Безпека постачання газу до західної Європи залишається головною темою обговорення в Європейському парламенті; - Латвійці відзначають п’ятнадцяь років відновлення незалежності. Як це було? І що дало? Репортаж із Риги; - На кордонах України і Молдови вже місяць працюють європейські спостерігачі.


Марія Щур


Прага, 20 січня 2006 року.

Аудіозапис програми:

Марія Щур

В ефірі «Європейська Свобода». З вами Марія Щур.

- Безпека постачання газу до західної Європи залишається головною темою обговорення в Європейському парламенті;

- Латвійці відзначають п’ятнадцять років відновлення незалежності. Як це було? І що дало? Репортаж із Риги;

-

На кордонах України і Молдови вже місяць працюють європейські спостерігачі.

Про це далі у програмі “Європейська Свобода”.

Минулого вівторка Європейський парламент обговорював наслідки раптового спаду постачання газу європейцям внаслідок російсько-української газової суперечки.

Незважаючи на вимоги багатьох депутатів Європарламенту застосувати супроти Росії жорсткі акції, представники виконавчої влади ЄС говорять, що Євросоюз повинен залишатися нейтральним у суперечках Росії з не членами ЄС.

Більше про побоювання європейців розповідає Василь Зілгалов.

Василь Зілгалов

Оглядачі вважають, що минулі дебати в Європарламенті з приводу російсько-української газової суперечки і її впливу на Європу можна охарактеризувати, як «тривожний виклик».

Всі депутати погодилися, що Європа мусить думати над небезпекою, котра пов’язана із життєво важливою залежністю від постачання енергії ззовні ЄС.

Європейська спільнота вже сьогодні на чверть залежна від російського імпорту газу, і ця залежність, як очікується, в найближчий час лише зростатиме.

Єврокомісар з енергетики Андріс Пібалґз застерігав у вівторок європарламентарів, що угода між Росією та Україною після газової суперечки не вирішила проблеми.

Андріс Пібалґз

Незважаючи на те, що досить швидко досягнуті домовленості між Україною та Росією, ми не повинні мати ілюзій. Ця проблема залишається. Комерційні переговори між двома сторонами будуть тривати до врегулювання ціноутворюючої формули, котра могла б влаштувати обидві сторони.

Василь Зілгалов

Депутати ЄС також зауважили, що справа не лише в російсько-українських газових відносинах і звернули увагу на проблеми з Молдовою та іншими країнами.

Депутат ЄС від Естонії Томас Генрик Ілвес сказав, що Україну та Молдову було покарано за їхню політику зближення із Заходом.

Про те, що Росія використовує газ, як політичний важіль, говорили й інші депутати Європарламенту. Зокрема, польський депутат Яцек Саріуш –Вольскі підкреслив:

Яцек Саріуш –Вольскі

Ми повинні були усвідомити раніше, що проблема енергетичної політики не зав’язана виключно на індустрії чи економіці. Енергію вживають, як зброю і зовнішньо - політичний інструмент, а звідси, це мало б обговорюватися в контексті зовнішньої безпеки.

Василь Зілгалов

Зокрема, австрійський міністр економіки Мартін Бартенштейн вважає, що Європа мусить створювати газові резерви, скраплений газ, а також диверсифікувати імпорт енергоносіїв. Він сказав, що минулі роки показали ефективність таких заходів.

Чимало парламентарів засудили дії Росії щодо України. Але Єврокомісар з енергетики Андріс Пібалґз підкреслив, що ЄС був і буде нейтральним до таких конфліктів.

Марія Щур

Латвієць Андріс Пібалґз, єврокомісар з питань енергетики, є одним з найвпливовіших європейських політиків у цій царині, незважаючи на те, що його країна є лише маленькою балтійською державою без власних покладів енергоносіїв, чи потужних енергетичних компаній.

Мало, хто з латвійців міг би мріяти про такий вплив ще 15 років тому, коли вони вийшли на барикади в обороні своєї незалежності.

П’ятнадцяту річницю відновлення незалежності святкують цими днями у Балтійських державах. Дні Ризьких барикад, як вони стали відомі в Латвії, почалися 13 січня 1991 і тривали тиждень. Незалежність вдалося відстояти.

Нині ці держави є частиною Західного світу. Вони є членами Європейського Союзу і НАТО, мають стабільну демократію, а їхня економіка швидко розвивається, долаючи прірву, що колись відділяла колишні радянські республіки Прибалтики від сусідніх Скандинавських держав.

Чи все вдалося, про що мріялося 15 років тому?

Про події тих часів та ставлення до них латвійців сьогодні розповідає ризька кореспондентка радіо «Свобода» Людмила Пилип.

Людмила Пилип

Знову на площах Старої Риги горять вогнища, які нагадують про події 15-річної давності, коли латвійці, демонструючи свою єдність з литовським народом та віру в ідею незалежності, вийшли з своїх домівок для участі у Вселатвійській народній маніфестації.

Масовість акцій протесту, здається, була несподіванкою навіть для їх організаторів. У них взяла участь майже третина населення Латвії.

Ось як про ці події згадує тогочасний лідер “Латвійського народного фронту” Ромуалд Ражукс:

Ромуалд Ражукс

Від доленосного засідання думи Латвійського народного фронту 12 січня, коли було прийняте рішення про охорону стратегічно важливих об’єктів, до 14 годин наступного дня, загалом через десять годин, в Ризі зібралося понад півмільйона осіб на маніфестацію.

Людмила Пилип

Січневе протистояння або, як його ще називають, “часи барикад”, в латвійській столиці розгорнулося вже після прийняття Саеймом документів про відновлення державної незалежності Латвійської Республіки.

20 січня 1991 року, коли в Ризі уже повсюди були збудовані барикади, ризький ОМОН, який залишився вірний радянській присязі, взяв штурмом місцеве міністерство внутрішніх справ.

Здобуття незалежності в Латвії не пройшло цілком безкровно, але це був час єдності латвійського народу, латвійців різної національності.

Згадує учасниця барикад Сандра Брієде.

Сандра Брієде

Це був час, коли народ вже не міг терпіти існуючий режим, коли усі дії та думки були під контролем. Я на цей час чекала десятки років, чекала поки народ пробудиться.

Людмила Пилип

Не всі задоволені нинішнім життям в країні.

Учасник барикад Арнолд Бріц вважає, що життя в Латвії після отримання незалежності не стало краще. Люди виїжджають на заробітки, рівень бідності залишається значний, оскільки існують випадки, коли у людей немає домівок, і вони просто замерзають на вулиці.

Арнолд Бріц

За 15 років державі треба було чогось досягти. Хіба це добре, коли від холоду замерзають люди, яким немає де жити.

Людмила Пилип

Проте з економічним зростанням у 8,5% на рік латвійську економіку називають «балтійським тигром», і багато латвійців вірять, що після того, як Латвія успішно подолала шлях до Євросоюзу і НАТО, їхня країна скоро подолає і ту різницю в прибутках, яка ще існує між Латвією та її Скандинавськими сусідами.

Можливо, не все вийшло так, як мріялося учасникам барикад 15 років тому. Але більшість з них з гордістю згадує свою участь у тих подіях і переконана, що саме вони, слідом за своїми предками, вибороли краще майбутнє для своєї країни.

Ось, як про це говорить Вієстурс Закіс:

Вієстурс Закіс

Усе йде до кращого. Безумовно, в країні є контрасти, але є надія на майбутнє. Буде так, як сподівалась моя бабуся, що Латвія буде вільною, а її діти та внуки будуть жити краще. Віра та надія є.

Марія Щур

Ось так латвійці оцінюють шлях, що здолала їхня країна за 15 років незалежності. А говорила з ними ризька кореспондентка радіо «Свобода» Людмила Пилип.

В ефірі «Європейська Свобода».

У нашій програмі далі про те, що відбувається на українсько-молдовському кордоні. Як вплинуло перебування там європейських спостерігачів на контрабанду і контрабандистів?

Як святкувати ювілей національного генія?

Про це трохи згодом, а зараз про те, як чехам на шляху до західного рівня добробуту вдалося не розділитися на купку багатих і масу злиденних громадян.

Через понад півтора десятиліття з часу повалення комуністичного режиму Чехія має чим похвалитися. За умов постійного зростання рівня життя у цій державі найменше в Європі розшарування населення. Тобто, чехи за цим показником обігнали навіть такі держави загального добробуту, як Данія, Люксембург чи Швеція.

А причина, за словами експертів, у тому, що уряд проводив виважену соціальну політику, але одночасно дбав про притік іноземних інвестицій та розвиток економіки.

З Праги тему продовжить Оксана Пеленська.

Оксана Пеленська

Всього 8 відсотків бідних родин живе в Чехії. За бідну вважається родина, дохід якої становить менше, ніж 60 відсотків середнього прибутку сім’ї в країні, тобто менше, ніж 500 доларів на місяць.

Так у сусідній Словаччині майже чверть з усіх родин живе за межею бідності. В Польщі бідних родин 17 відсотків, а в Угорщині 10.

Чеські економісти стверджують, що причина успіху в тому, що урядові поки що вдається утримувати найменшу з країн Євросоюзу різницю між прибутками громадян, між бідними і багатими.

Справа в гнучкій соціальній політиці держави, а саме, безкоштовне медичне обслуговування, безкоштовна освіта, широка мережа соціальних виплат. Наприклад, безробітним, багатодітним родинам, за народження першої дитини, підтримка інвалідів. Таким чином держава дбає за формування свого середнього класу.

А те, що Словаччина має найбільше бідних родин в Європі, фахівці пояснюють великою кількістю безробітних у циганському середовищі.

В цілому, за даними економічного розвитку у 2005 році, Чеська Республіка випередила такого старожила в Європейському Союзі, як Португалію. Наприклад, 66 відсотків чеських родин проводить відпустку закордоном, понад 80 відсотків родин має власне авто. Тут першість тримають шведи, в цій країні просто немає сім’ї без авта.

Багато фахівців погоджуються в тому, що важливим мотором, який жене чеську економіку вперед, є закордонні інвестиції. У минулому році в чеську економіку було вкладено рекордну суму, а саме, понад 10 мільярдів доларів США закордонних інвестицій. Найбільші суми були отримані від приватизації, зокрема, чеського “Телекому” і найбільшої сталеварні – “Вітковіц Стіл”.

Іноземців зваблює в Чехії дешева робоча сила, відносно дешева земля і нерухомість. І друге. Чехія стає найбільшим автовиробником в Європі. Минулого року на чеських заводах було вироблено 600 тисяч автомобілів, крім власних “Шкод”, також “Сітроен”, “Пежо” і “Тойота”. Цього року корейська фірма “Хюндай” має розпочати будівництво нового заводу в Чехії, а це ще понад півтора мільярди доларів інвестицій.

Потужна реклама для економіки 10-мільйонної країни з усього як річним стажем перебування в Європейському Союзі.

Марія Щур

Чехія планує до 2010 року вступити до зони функціонування спільної європейської валюти. А до того часу чехи сподіваються, що зможуть підняти середню заробітну платню в країні до тисячі євро. Це приблизно на чверть більше, ніж пересічний чех отримує зараз.

До того, що відсутні, ба, навіть покійні депутати можуть проголосувати в українському парламенті, їхні колеги та, де правди діти, суспільство в Україні, ставиться спокійно. А от британські парламентарі до такої містики не звикли.

Ïх дивує те, як відсутній депутат, який до того ж немає жодного зв’язку з колегами, міг підписати кілька пропозицій до парламенту. Вони закликають колег з Палати громад розслідувати цю справу.

А про те, у якому такому ізольованому місці перебуває британський парламентар, розповідає наш кореспондент у Лондоні Олекса Семенченко.

Олекса Семенченко

У шоу “Великий брат” цього разу бере участь депутат парламенту Джордж Галоуей. Він відомий своїм радикальним несприйняттям війни в Іраку. Його було контраверсійно виключено з панівної Лейбористської партії, але навесні 2005 року він знову виграв вибори на антивоєнній платформі як єдиний представник заснованої ним самим партії “Повага”.

Тепер колишні однопартійці лейбористи заявляють, що виступлять зі спеціальною промовою на знак протесту проти того, що Галоуей пропускає важливі парламентські дебати, перебуваючи у цей час у будинку шоу “Великий брат” для знаменитостей.

Обурені і деякі виборці депутата. У четвер, наприклад, він неприсутній на дебатах, що стосуються транспортної залізничної лінії вартістю у півмільярда фунтів стерлінгів, що матиме безпосереднє значення для його виборчого округу у Лондоні.

Лейбористська партія у цьому окрузі збирається зустрітися із міністром транспорту Алістером Дарлінгом, а також виступити із промовою у Палаті громад парламенту щодо транспортної лінії.

Як сказав лейборист, лідер місцевої ради Майкл Кіс, ця акція потрібна, бо обраний депутат все ще перебуває на подовжених різдвяних канікулах у шоу “Великий брат”, і його виборці не мають змоги вийти з ним на зв’язок.

Скритикував екс-лейбориста і прем’єр-міністр великої Британії Тоні Блер. Коли його запитали, чи хотів би він, аби у шоу взяв участь хтось із депутатів його власної фракції, Блер відповів простим “Ні!”.

А тим часом букмекерські контори приймають ставки 2 до 5 на те, що Галоуей втратить свій депутатський мандат на наступних виборах.

Марія Щур

В одній із наших наступних передач ми плануємо розповісти про те, який моральний кодекс депутата готується у Чехії, і чим викликана необхідність у ньому.

А зараз до українських тем.

В Україні ж за сприяння Європейського Союзу намагаються навести хоч якийсь мінімальний порядок на своїх кордонах.

Місія Європейського Союзу, яка працює на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону, вже може похвалитися першими успіхами.

Про те, що вдалося і що ще потрібно здійснити місії, Спеціальний представник Євросоюзу Андріан Якобовіц де Сзегед днями говорив з одеською владою.

На зустрічі був присутній і одеський кореспондент радіо «Свобода» Петро Каландирець.

Петро Каландирець



Учасники зустрічі у мерії Одеси (гості з місії) (rfe)

Представники місії повідомили, що перед ними нині стоять три стратегічних завдання. Це проведення спеціальних тренінгів для українських та молдовських митників та прикордонників, допомога у забезпеченні кордону необхідним обладнанням, а також організація моніторингу придністровської ділянки українсько-молдовського кордону.

Андріан Якобовіц де Сзегед наголосив, що між місією Європейського Союзу та українською стороною існує повне взаєморозуміння. Він також уточнив призначення місії.

Андріан Якобовіц де Сзегед

Контроль за ситуацією на кордоні є у першу чергу завданням України і Молдови. Ми лише надаємо допомогу і ділимося досвідом набутим у ЄС. Це допомагає зближенню країн.

Петро Каландирець



Учасники зустрічі у мерії Одеси(сторона, що приймала) (rfe)

Одеський міський голова Едуард Гурвіц дуже сподівається на те, що діяльність місії дозволить стабілізувати ситуацію на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону.

Він нагадав також, що контрабандно завезена з території самопроголошеної Придністровської республіки зброя постійно “стріляла” в Одесі наприкінці 90-х років.

Начальник департаменту зовнішніх зв’язків Одеської міської Ради Олег Долженков в інтерв’ю радіо “Свобода” повідомив, що коло обговорених на зустрічі членів місії та властей Одеси питань стосувались поточної діяльності місії ЄС в Одесі.

Олег Долженков

Хоча місія розпочала свою роботу наприкінці минулого року, тим не менше вона вже справила вагомий позитивний ефект на ситуацію на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону.

Як свідчить поточна статистика, поменшало випадків протиправного перетину через кордон товарів, людей.

Це справляє великий моральний ефект на оздоровлення клімату у прикордонній зоні, бо люди знають, що тут працюють європейські фахівці, з якими неможливо „домовитись” на відміну від, на жаль, молдовських, придністровських чи українських відповідних служб.

Місія, без сумніву, сприяє стабілізації ситуації на кордоні.

Марія Щур

Початок 2006 року знаменний ювілеєм, до якого готується весь музичний світ. 27 січня минає 250 років з дня народження одного з найвідоміших європейських композиторів Вольфганга Амадея Моцарта.

Про те, які акції до цієї дати готуються у Києві, ми розповімо наступного тижня. А сьогодні ми розповімо про підготовку до святкування ювілею Моцарта на його батьківщині в Австрії. Перед мікрофоном Леся Олійник.

Звучить “Сорокова симфонія” Моцарта

Леся Олійник

Цю музику знає, звичайно, увесь світ. Знаменита “Симфонія № 40” звучить у найкращих концертних залах. Її виконують найвідоміші музиканти. Найпрестижніші звукозаписуючі фірми змагаються у якості запису творів композитора.

Але, виявляється, не лише високе мистецтво має свої права на генія. Нині музика Моцарта супроводжує всіляку рекламну продукцію. Його мелодії, втиснуті у мобілки, викликають на зв’язок мільйони абонентів. А шоколадні яйця із зображенням композитора продаються на ура в усьому світі.

Відтак, на високому мистецтві теж можна непогано заробляти. Показова щодо цього підготовка до святкування моцартівського ювілею на його батьківщині. Урочисті заходи пройдуть в усіх містах Австрії. І, звичайно ж, у рідному місті композитора Зальзбурзі.

Окрім святкування тут відбудеться грандіозний фестиваль оперної музики Моцарта. Впродовж п’яти тижнів слухачі побачать його 22 опери. Їх виконуватимуть видатні музиканти і диригенти усього світу. Серед них Рікардо Мутті, Саймон Ратл.

Але поряд із цим спритні ділки запустили ім’я Моцарта і його зображення в шалену комерційну індустрію. Скажімо, у магазинах з’явився новий йогурт “Моцарт”, іменем генія названі сосиски, шоколад, десертні напої і навіть... пляшечки дитячого харчування.

Курт Пальм, автор біографічної книги про композитора, говорить, що якби Моцарт міг побачити, що тепер діється в Австрії навколо його прізвища, то він лише б посміявся або оторопів від огиди.

А мер міста відверто визнає, що його геніальний співвітчизник є одним із головних джерел надходжень до міського бюджету.

Проте музика Моцарта витримає будь-які випробовування, адже вона ще раз свідчить, що шедеври неможливо принизити і знищити.

Марія Щур

Це і все у сьогоднішній передачі «Європейська Свобода».

А наступного разу ви почуєте:

- Чому в маленьких європейських країнах не стоїть питання, якою мовою дублювати фільми?

- Чому чеська кіноіндустрія живе і процвітає, і не вимагає державної підтримки.

Почуємося наступного тижня на хвилях «Свободи» і радіо «Промінь».

З вами була Марія Щур.

Говорить радіо “Свобода”!
XS
SM
MD
LG