Доступність посилання

ТОП новини

Європейський союз прагне мати більше альтернативних джерел енергії, особливо після газових проблем між Україною та Росією.


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія має враховувати політичні реалії і мати більше альтернативних джерел енергії. Про це заявив на прес-конференції у Єврокомісії Комісар ЄС з науки та досліджень Янез Поточнік, відповідаючи на питання, як Брюссель збирається зменшувати залежність від російського газу.

Єврокомісія прагне різноманітніти джерела енергії, аби бути менше залежними від поставок газу з Росії. За словами Комісара Поточніка, Європа не може відмовлятися від жодного з альтернативних джерел енергії, але ці джерела мають бути екологічно чистими. Серед іншого мова йде про вугілля, вітер, воду. Говорить Янез Поточнік:

“Коли ми говоримо про питання енергії, ми впевнені, що енергетичний виклик Європі і всьому людству є одним з найбільш серйозних викликів. Як гарантувати наявність джерел енергії, які є екологічно чистими? Це одне з головних питань, яке нам потрібно вирішити”,- сказав Комісар ЄС з науки та досліджень.

Євросоюз серйозно замислюється над тим, як скоротити залежність від російського газу. За ініціативою Угорщини наступного тижня в Будапешті має відбутися зустріч міністрів енергетики семи країн Центральної та Східної Європи. Учасники зустрічі говоритимуть, як їхній регіон має зменшити залежність від газу з Росії. Така необхідність виникла після того, як поставки російського газу до Європи цими днями було скорочено, в той час як Європа потерпає від морозів. Постачанння російського газу до Угорщини впало на 20-25 відсотків, Італія отримала блакитне паливо з Росії на 12 відсотків менше. Говорить Комісар Поточнік:

“Не можна ігнорувати те, що відбувається в енергетичному секторі. Звичайно, є питання сьогоденних політичних реалій. Ми маємо їх враховувати в наших рішенняіх”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG