Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша від багатьох років хвиля морозів у Польщі.


Єва Поштар Варшава, 23 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сильні морози, які захопили східну Європу з неділі на понедлок дійшли і до Польщі. Сніг та сильний вітер призвели до хаосу в комунікаційній мережі, на залізниці та автошляхах. У великих містах постійні аварії з огріванням. В Ольштині, що на півночі Польщі - аварія в місцевій тепловій станції залишила кількадесять тисяч жителів цього міста без тепла. Менші аварії твідбулися на Сілезії, а також в самій Варшаві. ЗМІ подають, що від початку зими до неділі внаслідок морозів замерзло близько 150 осіб. Від п’ятниці по вчорашній вечір - 20 осіб.

В кількох місцевостях, серед них і в Островці Свєнтокшиському тягар снігу на дахах призвів до будівельної катастрофи фабричного депо. Обірваний дах вбив дві особи. Морозів не витримує електромережа. Припинилося постачання струму до місцевостей на північному-сході, в околицях Ольштина та на півдні, - біля Живца та Цєшина. По всій Польщі запізнюються поїзди. Вніслідок низької температури потріскали рейки. В багатьох школах на півночі Польщі відкликано заняття.

До неділі, за повідомленням офіційних осіб, тиск газу, який постачає до Польщі Газпром знизився на 30 %.

Сьогодні в містечку Венгожево та околицях, що на півночі Польщі, біля кордону із Калінінградською областю обірвано поставки російського газу. Говорить Вітольд Мазяж - директор Центру кризової координації при Міністерстві внутрішних справ і адміністрації:

- Не знати коли там відновляться поставки газу. Поки що, в цьому містечку створено спеціальний кризовий штаб, який розглядає різні заходи, щоб зменшити наслідкив цієї ситуації для людей.

Міністр внутрішних справ і адміністрації та віцепрем’єр Людвік Дорн, виступаючи вчора по телебаченні, запевнив, що уряд створив кризовий штаб для боротьби із стихією, особливо на залізниці та дорогах. Поліція та муніципальна охорона мають зібрати з вулиць нетверезих та безпритульних та відвезти їх на нічліг. Прем’єр Казімєж Марцінкевич призначив 150 тисяч євро з державних резервів на допомогу харитативним організаціям.

Міністр Дорн запевнив, що більших загроз для функціонування держави ніж нинішня погода, досі не було.

Директор Відділення кризового керування Мазовецького воєводства Зенон Собейко запевняє, що в столиці Польщі Варшаві ситуація під контролем.

Він пояснює, що муніціпальна поліція займається безпритульними. Однак у останній час в столиці замерзло 6 осіб, при чому багато із них було під впливом алкоголю.

Зенон Собейко також запевняє, що поставки газу для приватних користувачів в центральній Польщі не повинні бути обмежені.

- Обмеження постачання стосуються лише гігантських хімічних підприємств в Польщі. Але на території Мазовецього воєводства, тобто в цетральній Польщі їх немає. Тобто в Мазовецьокому регіоні немає перепон у постачанні газу й електоренергії індивідуальним споживачам.

Серйозний іспит чекає Польщу в найближчі дні, коли, як прогнозують синоптики над державою лютуватиме майже сорокаградусний мороз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG