Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична безпека – в центрі уваги Давоського саміту.


Марія Щур Прага, 24 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Проблеми енергетичної безпеки, можливої енергетичної кризи та її наслідків для світової економіки будуть в центрі уваги Світового Економічного Форуму, що має відкритися завтра у швейцарському гірському містечку Давос. У щорічній міжнародній зустрічі візьмуть участь голови понад десяти держав та кількасот представників світових енергетичних компаній.

Як очікується, форум, що розпочнеться 25 січня і триватиме п’ять днів, відкриє новий канцлер Німеччини Анґела Меркель. Серед інших світових високих посадовців до Швейцарії мають приїхати державний секретар США Кондоліза Райс, французький прем’єр міністр Домінік де Вільпен, британський міністр фінансів Ґордон Браун та близько 60 міністрів з інших країн.

Організатор форуму Клаус Шваб вважає, що назріла необхідність обговорити проблеми вразливості світової економіки. Високий форум - і в сенсі географії, і в сенсі представництва - має зібратися у той момент, коли світові ціни на нафту знову піднімаються до свого історичного максимуму – понад 70 доларів за барель. Такі ціни востаннє були лише півроку тому, і зараз причиною нового стрибка цін називають напади на нафтові об’єкти в Ніґерії та занепокоєння щодо розвитку ситуації довкола іранської ядерної програми.

Тим часом світові нафтоекспортуючі держави працюють на межі своїх потужностей, а отже, аналітики ставлять запитання, що станеться, якщо якась із країн не зможе постачати нафту і на світовому ринку буде дефіцит.

Також у Давосі планується обговорити проблеми світової торгівлі, появи нових потужних гравців на світовій економічній арені, таких як Індія та Китай, проблеми створення нових робочих місць, побудови довіри між державними і приватними інститутами, і такі нові виклики, як можливість глобальної епідемії пташиного грипу.

Упродовж п’яти днів світові лідери будуть практично відрізані від світу, бо форум відбуватиметься на висоті півтора кілометра, а всі підходи до швейцарського гірськолижного курорту охоронятимуть шість з половиною тисяч військових та сотні поліцейських. Над швейцарськими Альпами, де відбуватиметься зустріч, закриють повітряний простір.

Очікується, що ця зустріч, найбільша за останні 35 років, нараховуватиме понад 2 тисячі 300 учасників, а висвітлюватимуть її 450 журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG