Доступність посилання

ТОП новини

Чи здатні польські хулігани зірвати чемпіонат світу з футболу?


Єва Поштар Варшава, 26 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Футбольні хулігани із Польщі можуть довести до зриву фіналів червневого футбольного чемпіонату світу - "Мундіалю 2006" - так попереджають німецькі експерти. Зокрема професор Гюнтер Пільц, соціолог із Ганновера, виявив, що польські футбольні хулігани - "хулси"- вже тепер через інтернет домовляються з такими ж футбольними хуліганами з інших країн про своєрідний кривавий турнір, ареною якого мають стати вулиці німецьких міст.

Чи німецьким містам справді загрожує хаос, викликаний діями міжнародних хуліганів? Як до цієї проблеми ставиться адміністративна і футбольна влада у Польщі?

Про наростаючу хвилю хуліганських бійок під час футбольних матчів та після них мовиться у Польщі вже довгий час. Десятки поранених осіб, знищене майно - це підсумки дій хуліганів, для яких головною є не перемога їхньої спортивної команди, а перемога над хуліганами команди-суперника. "Бий чужих - щоб чужі боялися", -це їхній клич.

Великого розголосу, також за кордоном набули регулярні минулорічні бійки польських та німецькими хуліганів у приберлінських лісах. Саме на ці події вказують тепер у своїх пересторогах німецькі вчені. А поліцію у Німеччині вже тепер поставлено на ноги, як і спецпідрозділи, підготовлені до боротьби із демонстрантами, і ославлений загін так званих "трощителів кісток".

Як польська поліція ставиться до цієї проблеми, для Радіо Свобода розповів речник Головного командування поліції Збігнєв Матвєй.

"Від певного часу польська поліція готується до світового футбольного чемпіонату. Співпрацюємо та розмовляємо вже із німецькою поліцією. Співпрацюємо також із українською міліцією - тому, що частина їхніх вболівальників буде їхати на матчі через територію Польщі".

Держави по-різному розв”язали проблему футбольних хуліганів. Тут подається приклад Великої Британії, де "залізна леді" Маргарет Тетчер присмирила "хулсів" на стадіонах. Основний принцип - це неминучість та дошкульність кари для хуліганів. У Польщі новий міністр юстиції Збігнєв Зіобро пропонує для хуліганів утворити 24-годинні суди - так щоб упродовж доби такий суд міг карати хуліганів.

Важливим для боротьби із псевдовболівальниками є залучити до цієї справи керівництва футбольних клубів та футбольних крайових федерацій.

Польську організацію футболу (PZPN) критикують тут саме за її бездіяльність у боротьбі з хуліганами та корупцією.

Однак Міхал Коцємба, речник Польської організації футболу рішуче заперечує закиди німецьких експертів.

В інтерв’ю для Радіо Свобода він каже:

"Вболівальників національної збірної "біло-червоних" можна ставити як зразок щодо поведінки на стадіонах. Дійсно, купки хуліганів поза стадіонами, часом дають про себе знати. Гадаю, що про тих людей, які не мають нічого спільного із вболівальниками, і йдеться в німецькому висновку. Прошу не кидати до одного мішка фантастичних польських вболівальників, які під час матчів національної команди творять досконалий спектакль, і бандитів, які хотіли б бути названі фанатами, але ми їм це забороняємо".

Міхал Коцємба визнає, що проблема, однак, існує. Світова футбольна федерація ФІФА виділила Польщі певну кількість квитків на матчі чемпіонату. Квитки - через жеребкування - будуть розповсюджені серед поляків. Речник Польської організації футболу запевняє, що ці квитки не потраплять у чужі руки, бо кожного вболівальника спільно із поліцією буде "просвітлено".

Треба сподіватися, що усі ці заходи будуть успішними, а внаслідок цього футбольні змагання стануть спортивним святом для мільйонів людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG