Доступність посилання

ТОП новини

Посмертна згадка про голову Об''єднаня українців у Польщі Мирона Кертичака.


Єва Поштар Варшава, 27 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська громада у Польщі зазнала великої втрати - уночі з 25 на 26 січня 2006 р. у місцевості Марки біля Варшави помер Мирон Кертичак, довголітній голова Об''єднання українців у Польщі, заступник голови Європейського конгресу українців та великий прихильник примирення між українцями та поляками.

Мирон Кертичак народився у 1955 р. в селі Жугені, що на півночі Польщі. Здобувши подвійну освіту (спершу фізика, а потім менеджера культури) він працював журналістом та репортером. Важко пригадати якийсь захід української громади в Польщі за останніх 20 років, в яких не був активно задіяний Мирон Кертичак.

Українці у Польщі назавжди запам''ятають Мирона Кертичака як громадського діяча гданського осередку Українського суспільно- культурного товариства, співорганізатора таких молодіжних заходів як Молодіжний ярмарок, студентська мандрівка "Карпати", зустрічей студентської української молоді з Польщі.

Від половини сімдесятих років Мирон Кертичак активно допомагав організувати найбільші культурні заходи українців у Польщі – це були Фестивалі української культури в Сопоті. Все це відбувалося на хвилі відродження польських українців, на яке немалий вплив мала польська “Солідарність”, а пізніше проголошення української незалежності.

Про ці бурхливі роки розповів радіо “Свобода” розповів довголітній суспільний діяч української громади в Польщі, заступник голови Південно-східного наукового інституту в Перемишлі Олександр Колянчук.

- Був зрив по літах, коли була заборона - заборонена діяльність національна українців у Польщі. Це було після періоду десятилітньої заборони, після 1956 року. Це була така експлозія. Входило в життя покоління, яке виростало в іншій атмосфері, тобто в домашній атмосфері, не розгублене, не розкинене по всіх усюдах, так , як має це місце в сьогоднішній час, де ми розкинені після 47 року.

Останні 15 років Мирон Кертичак займав ключові посади в українських організаціах у Польщі - спершу в Українському суспільно - культурному товаристві, згодом - Об''єднанні українців у Польщі. Отанніх п"ять років був головою ОУП.

Кертичак також був заступником голови Європейського конгресу українців і членом Президії Української світової координаційної ради. Від кінця 2005 р. виконував обов''язки співголови Спільної комісії уряду Польщі і національних та етнічних меншостей.

Про Мирона Кертичака ось як відгукнувся для радіо “Свобода” науковець, український громадський діяч - професор Михайло Лесів із Люблина:

Думаю, що був дуже відважний, діяльний, як іще сказати... Я його подивляв за патріотизм великий . Крім цього, він дуже молодий, у віці наших дітей. 50 років - це є вік - тільки жити і діяти. Але доля невблаганна, смерть невблаганна, на то ми не маємо ради. Журимося і переживаємо, але нічого не зробимо, що немає Кертичака в нашій громаді.

Два роки тому президент України Леонід Кучма нагородив Мирона Кертичака Державним Орденом України ІІ ступеня "За заслуги". Він був ініціатором багатьох заходів, які сприяли польсько - українському діалогові та співпраці між Польщею та Україною.

Приятель українців, журналіст Павел Смоленський ось так згадує Мирона у сьогоднішній "Газеті виборчій":

- Він вмів назвати по імені кривди, заподіяні українцям поляками та полякам українцями. Та йшов далі. Там , де рани виліковані, приязнь поляків і українців - правдива та щира.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG