Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Литвин – Україна переживає етап гальмування економічного зростання, не виключений період некерованості.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 27 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перебуваючи 27-го січня у Дніпропетровську голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у засіданні сесії Дніпропетровської обласної ради..

Основним питанням порядку денного сесії було ухвалення бюджету області на 2006 рік.

У засіданні взяли участь голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова облдержадміністрації Надія Дєєва, народні депутати, секретарі Верховної Ради України.

Сесія тривала недовго. Були затверджені програма соціально-економічного розвитку області і бюджет області з доходною частиною 765 мільйонів гривень і видатками у сумі 621 мільйон гривень.

У засіданні сесії виступив голова Верховної Ради і лідер виборчого блоку Володимир Литвин.

Характеризуючи економічну і політичну ситуацію в Україні, Володимир Литвин сказав що Україна переживає єтап відчутного гальмування економічного зростання. Він пов’язав це зі зміною епох після президентських виборів, кадровими замінами, загальною політичною ситуацією і економічними тенденціями, закладеними у попередні роки, зовнішньополітичною та зовнішньоекономічною ситуацією, зниженням інвестиційної активності. А також з політикою підвищення доходів населення, які випереджають зростання валового внутрішнього продукту. На 2006 рік прогноз Володимира Литвина наступний:

Сесія
“Передбачено і закладено темпи зростання сім відсотків, хоча спочатку прогноз був дев’ять відсотків. Було цілком очевидно ще коли ми приймали бюджет що ця цифра є нереальною. Зараз Міністерство економіки відкликало свій прогноз. На це накладаються вибори, які формують невизначеність і непередбачуваність нашого розвитку. Незрозуміло сьогодні остаточно якою буде Верховна Рада, який буде розклад сил, наскільки вона буде консолідована і наскільки Верховна Рада зможе діяти за нових правових і політичних реалій у зв’язку з перерозподілом повноважень між президентом, Верховною Радою і Кабінетом Міністрів. А відтак ми можемо говорити про те що не виключений період певної некерованості. Вибори, які відбудуться, можуть призвести до відцентрових тенденцій в Україні у зв’язку з тим що ми можемо зараз прогнозувати які політичні сили будуть домінувати у тих чи інших реґіонах. І до виникнення ще одної тенденції, ще одної проблеми, яку я сформулював би так – реґіональний еґоїзм коли кожний реґіон буде розказувати що він заробляє і що він не зобов’язаний годувати інші реґіони”.

Серед інших ризиків Володимир Литвин назвав зростання цін на енергоносії, що ще більше понизить зростання ВВП. Він неґативно оцінив дії уряду з укладення нової угоди про ґазопостачання. Темою номер один Володимир Литвин назвав енергозбереження і модернізацію енергоємних галузей промисловості а також отримання ґарантій незмінності ціни газу після червня цого року. Розбіжності між Верховною Радою і урядом Володимир Литвин пов’язує з нерозумінням урядом нових реалій і його підзвітності вже Верховній Раді, яка у свою чергу також дещо переоцінила свої можливості.

На пресконференції Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, зокрема сказав, що проект політичної угоди між певними виборчими блоками і партіями стосується не стільки політичних принципів скільки розподілу посад після виборів, що свідчить про наміри діяти революційними методами.

Микола Швець, Володимир Литвин, Надія Дєєва
На запитання яким він бачить механізм дії закону про місцеве самоврядування в частині забезпечення пріоритету місцевих органів влади Володимир Литвин відповів:

“Після того як ми ухвалимо цей закон, який фактично вже набере статусу змін до Конституції, нам доведеться ще прийняти нову редакцію законів про місцеве самоврядування і про місцеві державні адміністрації. Я думаю це буде свідчити про те що народна ініціатива реалізується в управлінні державою. Не будуть нав’язані фактично представники-керівники, для яких головне прозвітувати перед керівництвом і люди будуть визначати кого вони хотіли би бачити і ця людина буде відчувати подвійний контроль – згори від центральних органів влади за дотриманням законів і загальних правил гри, а також від суспільства. Це буде нам дозволяти мати позитивний результат. Ми вже перейшли той етап коли нам потрібно було застосовувати командну систему управління. Тим більше, я думаю що це нас наблизить до європейських інституцій”.

І на запитання чи переживає Україна парламентську кризу Володимир Литвин відповів що для таких тверджень немає жодних підстав.
XS
SM
MD
LG