Доступність посилання

ТОП новини

Польский проект європейської системи енергетичної безпеки.


Єва Поштар Варшава, 27 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) -Польща зробила практичні висновки із газової кризи, яку цими днями відчуває майже вся Європа. Усі держави ЄС, в тому числі навіть такі прихильні до Росії країни, як Німеччина і Франція, переконалися в тому, що ненадійно розраховувати лише на Росію, коли йдеться про свою енергетичну безпеку. Навіть Європейський союз почав турбуватися про енергетичну безпеку своїх членів. Тут не йдеться про відсунення Росії, а точніше , про диверсифікацію європейського енергетичного ринку. І ось Польща перша запропонувала ЄС договір про енергетичну безпеку, договір який уже називають "енергетичним НАТО".

Договір європейських держав про взаємні гарантії щодо енергетичної безпеки вчора представив польський прем"єр-міністр Казімєж Марцінкевич на світовому економічному форумі в Давосі. Договір опирається на розбудову спільної системи зберігання газу, на спільну систему розбудови існуючої мережі газопроводів, на диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв, та врешті-решт, на спільні розрахунки. Провідною ідеєю польської пропозиції є натівський принцип "один за всіх - всі за одного", іншими словами, спільна європейська колективна система енергетичної безпеки, в якій ніхто не повинен залишитися самим у енергетичній потребі. Польські євро депутати наголошують, що цей договір можна б поширити і поза ЄС на Україну, Грузію, Молдову.

Повертаючись із саміту в Давосі польський прем"єр Казімєж Марцінкєвич так охарактеризував висновки, які зробила для себе Польща, виходячи із газової кризи, за яку, вважає він, відповідає Росія:

- Довіра міряється практичними діями. А події останніх тижнів не настроюють на оптимізм. Ведемо переговори про поставки газу із норвежцями, данцями, шведами, чехами, угорцями - показуємо, що є шанс і спільна потреба переговорів про диверсифікацію джерел постачання газу.

Спостерігачі припускають, що польский план, ймовірно, передбачає транспортування газу з північної Європи через Польщу до південних держав, що, на їхню думку, повинно бути ефективним як енергетично, так і фінансово.

Конкретні плани про те, як у майбутньому Польщі уникнути енергетичної кризи, розробляє президент Лєх Качинський, а в польському уряді ці зусилля координує уповноважений у справах диверсифікації поставок газу, заступник міністра економіки Пйотр Наімський.

Виступаючи вчора в парламенті Наімський повторив те, що сказав прем’єр, тобто, що Польща шукає інших джерел газу для своїх енергетичних потреб, однак у кого конкретно Польща збирається закуповувати газ, сказати не хотів, заявивши, що "не можна вести розмови за посередництвом ЗМІ".

Польська ініціатива, стверджують аналітики, виносить енергетичні потреби Європи на всеєвропейську арену, в якій фігурує нафтопровід Одеса - Броди, де неабияку роль відіграє використання місцевих ресурсів природнього газу, як і пошуки нових джерел.

Вже давно відомо, що західний регіон Польщі, територія, яку називають “Великопольща”, багата на газ. Місцевий щоденник “Голос Вєлькополь-ський" ( Głos Wielkopolski) повідомляє, що невдовзі в околицях міста Познань розпочнеться видобування природного газу. Це реальна відповідь Польщі на прикручення російського газового крану. На заході Польщі половина польських покладів природного газу. І ціна цього газу втричі дешевша, ніж у росіян. Шкода, що родовищами газу в цьому регіоні Польща зацікавилася лише тепер, витративши багато часу і грошей на некорисному контракті із Росією, пише "Глос Вєлькопольський". “Чи наздоженемо втрачене у Великопольщі ?” - запитує щоденник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG