Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває формування виборчих списків до кримського парламенту.


Володимир Притула Симферополь, 30 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму триває формування виборчих списків до кримського парламенту. В останні 3-4 дні свої передвиборчі конференції провели усі провідні політичні сили автономної республіки – “регіонали”, рухівці з Меджлісом, Блок Куницина, “Наша Україна”, Блок Литвина та інші.

Більшість партійних і міжпартійних конференцій в Криму пройшли без ексцесів. Лише у кримському Народному блоці Литвина поскандалив один із його лідерів, депутат кримського парламенту Віталій Верченко. Він заявив, що відмовив голові кримської організації Народної партії Анатолію Корнійчуку у коштах до виборчого фонду, а той викинув його з першої п’ятірки і поставив у виборчому списку до Верховної Ради автономії лише 14-м. Тож пан Верченко пообіцяв пізніше розповісти журналістам про те, як за гроші виділялися місця у списку цього блоку. Анатолій Корнійчук, який очолив список кримського Народного блоку Литвина, заявив, що ні в кого грошей не брав, а 14-те місце Віталія Верченка – досить почесне і він має ним пишатися.

Ще одна втрата Блоку – голова ревізійної комісії кримської організації Народної партії, віце-спікер місцевого парламенту Володимир Закорецький, який неочікувано перейшов до Партії регіонів. А до першої п’ятірки блоку окрім Анатолія Корнійчука потрапили лише нинішні депутати парламенту автономії. За словами лідера блоку, “народники” збираються отримати 30 мандатів у Верховній Раді Криму, у якій 100 місць.

Блок “За Януковича!”, створений місцевими організаціями Партії регіонів і партії “Російський блок”, за словами лідера кримських “регіоналів”, 1-го заступника голови Верховної Ради АРК Василя Кисельова, збирається вибороти аж 67% голосів кримчан. Але сам віце-спікер до кримського парламенту не піде, він балотується до Верховної Ради України. А список кримського виборчого об’єднання "За Януковича!" очолив 1-й заступник голови Ради міністрів АРК Анатолій Гриценко. До першої п’ятірки також увійшли голова Рескому профспілки працівників освіти Софія Сидорова, лідер Російської громади Криму Сергій Цеков, начальник Управління оборонно-мобілізаційної роботи при кримському уряді Олександр Волков та гендиректор підприємства "Кримтеплиця" Олександр Васильєв. У прохідній частині – щонайменше три некримчанина. Це колишній глава адміністрації Президента Кучми Дмитро Табачник (23-й), глава партії "Російський блок" Олександр Свистунов (7-й) і народний депутат України Ганна Антоньєва, яку пов’язують з горілчаною компанією “Артеміда” (32-га). Скільки у списку донечан – поки що не відомо, хоча кримські “регіонали” це спростовують.

Лідер виборчого об’єднання “Блок Куницина” Сергій Куницин покритикував включення до списку прихильників Віктора Януковича вихідців з шахтарського краю та інших регіонів України. За його словами, в Криму достатньо своїх кадрів. У списку “Блоку Куницина”, створеного місцевими організаціями НДП, Демпартії і Партії державного нейтралітету України, лише кримчани. У чільній п’ятірці окрім екс-прем’єра автономії – колишні члени його уряду, депутати кримського парламенту Володимир Казарін, Володимир Шкаберін та Ольга Удовіна, а також генерал-лейтенант Александр Свиридонов, який раніше очолював кримський главк СБУ. За словами Сергія Куницина, його іменний блок розраховує на 30% голосів кримчан.

Список Народного Союзу “Наша Україна” очолив кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов, і він прогнозує “нашоукраїнцям” 25 місць у новому парламенті автономії. Перші місця у списку НСНУ також обіймають лідер кримської парторганізації, народний депутат України Володимир Шкляр, члени президії кримського парламенту Анатолій Коцеруба та Андрій Припутников і лідер молодіжного крила “Нашої України” Олексій Баранов. Секретар Ялтинської міськради Олександр Чабанов – 7-й, начальник кримської міліції Володимир Хоменко – 8-й, а представник дирекції державної компанії “Чорноморнафтегаз” Олександр Шибірін – 9-й.

На помаранчевому фланці політичного поля Криму за місця у парламенті автономії також боротиметься кримська організація Народного руху України, яка уклала політичний союз із Меджлісом кримськотатарського народу. Її виборчий список очолить 1-й заступник голови Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров. Голова рухівської організації Леонід Пилунський – другий, а ще один власне рухівець – заступник директора Ханського палацу-музею у Бахчисараї Олекса Гайворонський – 10-й. Решта місць у першій десятці посіли висуванці Меджлісу, у тому числі – віце-прем’єр кримського уряду Азіз Абдуллаєв (3-й), заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов (4-й), голова Комітету у справах національностей і депортованих АРК Сервер Салієв (6-й) та інші.

Партійні і міжпартійні конференції в Криму триватимуть іще тиждень.
XS
SM
MD
LG