Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Податковий тягар.



Київ, 2 лютого 2006 року.

Під час перевірок в Київській області податківці з’ясували, що дев’яносто вісім відсотків підприємств порушували закон щодо сплати податків з фізичних осіб. Вони неутримували, недоутримували або неперераховували до держбюджету прибуткового податку із заробітної плати робітників. Чому українські бізнесмени неохоче сплачують податки, як це робиться в усьому цивілізованому світі? Яка причина- недосконале законодавство чи нечесність самих підприємців? Про це говорять сьогодні "Звуки життя" –ПОДАТКОВИЙ ТЯГАР - з Надією Шерстюк.

Фіскальні органи ніколи не користувалися оссобливою любов’ю серед людей. Варто відкрити казки народів світу і прочитати, як тремтів простий люд , коли у селі чи місті з’являвся збирач податей. Але самі податківці стверджують, що покликані виконувати важливе завдання - наповнювати державний бюджет і боротися з тими, хто неохоче розстається зі своїми кровними. В одній лише Київсьбкій області триста п’ятдесят нечесних підприємств, каже Володимир Юрченко, заступник голови Державної податкової адміністрації у Київській області.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

За несплату податі у Середні віки можна було втратити життя - на людей наводили жах державні збирачі, тодішні інспектори. Нині до рішучих заходів і відкриття кримінальних справ податкова адміністрація вдається лише у разі серйозних порушень - займається цим спеціальний орган - податкова міліція. Як він працює – з’ясовувала Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Сполучених Штатах не платити податки - важкий злочин. Майже як зрада Батьківщини. Але це не зупиняє порушників - все одно деякі підприємці від сплати податків ухиляються - каже кореспондент Радіо Свобода у Нью-Йорку Юрій Дулерайн. От, щоправда, ховатись від інспекції у США важко, бо там непогано рахують.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Стаття двісті дванадцята Кримінального Кодексу передбачає кримінальну відповідальність за ухиляння від сплати податків. Загроза в’язничних гратів чи величезні штрафи не лякають нечесних українських бізнесменів, каже юрист Олексій Толкачов. Перспектива покарання не змусить людей наповнювати державну казну, перш-за все необхідно виробити в суспільстві культуру сплати податків.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG