Доступність посилання

ТОП новини

Кримський виборчком відмовився зареєструвати список блоку “За Януковича”.


Володимир Притула Симферополь, 10 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Криму – гучний передвиборчий скандал. На вчорашньому вечірньому засіданні Виборча комісія автономної республіки не зареєструвала список кандидатів у депутати Верховної Ради автономії від блоку “За Януковича”. За реєстрацію проголосували лише сім членів комісії, в той час, як необхідно щонайменше вісім. Представники блоку кажуть, що оскаржуватимуть це рішення.

Виборча комісія Криму, фактично, відмовила у реєстрації списку Блоку “За Януковича”, створеному кримськими організаціями Партії Регіонів і Партії “Російський блок”. Підставами для цього члени кримського виборчкому назвали відсутність підпису лідера кмісцевих “регіоналів” Василя Кисельова на документах блоку і те, що у його програмі мовиться про підтримку канонічної православної церкви. На думку членів Виборчої комісії АРК, цей пункт є пропагандою міжконфесійної ворожнечі.

Представник Блоку “За Януковича”, депутат Верховної Ради автономії Олег Родивилов учора ж заявив, що має намір оскаржити це рішення у суді. Але вже сьогодні на прес-конференції у Симферополі третій номер у списку блоку, голова “Російської громади Криму” Сергій Цеков заявив, що до суду його соратники підуть лише у випадку, якщо в реєстрації буде остаточно відмовлено. Очікується, що в суботу Виборча комісія Криму знову розгляне питання реєстрації Блоку “За Януковича”.

У п’ятницю на прес-конференції Сергій Цеков повідомив, що кримські організації Партії Регіонів і Партії “Російський блок” завтра проведуть ще одну міжпартійну конференцію з висування кандидатів у депутати до кримського парламенту – на всяк випадок. Попереднє ж рішення Виборчкому він назвав “політичним”. За його словами, в Криму балотується чимало дрібних і невпливових партій та блоків, які намагаються зашкодити лідеру, яким пан Цеков вважає Блок “За Януковича”.

Представник цього виборчого об’єднання також заявив, що розуміє позицію членів виборчкому від “помаранчевих” політичних сил. Але його дивує, що за реєстрацію не проголосували колишні союзники, зокрема, представники партії “Союз” та інші “блакитні”. На цій же прес-конференції Сергій Цеков підтвердив слова міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, що у списку Блоку “За Януковича” є раніше судимий колишній лідер організованого злочинного укруповання “Сейлем” Мельник. Правда, під яким номером – не сказав.

Голова Виборчої комісії АРК Олексій Кондратенко в коментарі журналістам теж назвав учорашнє рішення виборчкому “більше політичним” і висловив сподівання, що в суботу рішення ухвалюватиметься виключно згідно із законом.

Учора ж ввечері Виборча комісія Криму зареєструвала список кандидатів у депутати кримського парламенту від партій “Народний рух України”, “Народний Союз “Наша Україна”, Української республіканської партії "Собор" і Партії правозахисту, а також відмовив у реєстрації списку Партії “Зелена планета”.

Водночас над самою Виборчою комісією АРК нависла загроза розпуску. Сьогодні стало відомо, що місцевий суд Центрального району Симферополя на вимогу кримського відділення Блоку Наталі Вітренко “Народна опозиція” визнав рішення сесії Верховної Ради Криму про створення кримського виборчкому незаконним. Тепер протягом 10 днів це рішення можна оскаржити.
XS
SM
MD
LG