Доступність посилання

ТОП новини

Як сприймають Олімпіаду українські заробітчани в Турині?


Мар’яна Драч Прага, 13 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Італії за заробітках працюють сотні тисяч українських заробітчан. Чи стала для них подією зимова Олімпіада в Турині, яка триває у цьому італійському місті? Чи мають вони змогу підтримувати українських спортсменів?

Оксана приїхала на заробітки до Турина 5 років тому зі Львівської області. Як і більшість українських заробітчан в Італії, займається домашньою роботою – прибирає. Оксана каже, що дивилася відкриття Зимової Олімпіади по телевізору:

"Ми зайняті роботою в більшості. На жаль, не мали можливості спостерігати, помахати там нашим прапором, привітати наших спортсменів на стадіоні. Але дивилися перед екранами телевізорів. І мені було дуже приємно, коли я дивлячись із моїми господарями це відкриття, коли увійшла наша команда, вони плескали в долоні і кричали: Україна, Україна, молодці, які елегантні! І мене це вразило до глибини душі, виступили сльози на очах. (Мої господарі) хотіли одночасно підтримати і мене, і додати якусь крапельку радості такої і плескали в долоні: Україна, Україна, як Вас багато" .

16-річному Тарасові пощастило. Він вчиться в туринському училищі на сантехінка, а його група як приз у конкурсі виграла квитки на Олімпійські ігри:

"Я вчора ходив на Олімпіаду, на фігурне катання. Мені сподобалося. Українців не було там. Були росіяни. Росіяни, звичайно, програли, але нічого страшного".

Батьки Тараса привезли сина до Турина зі Львова два роки тому. Вони мають документи на проживання в Італії, а от багато їхніх знайомих під час Олімпійських ігор намагаються не висовувати носа з дому. Справа в тому, що у ці дні посилені заходи безпеки: італійська поліція особливо ретельно перевіряє документи. Пояснює Тарас:

"Тут дуже важко, бо контролі дуже сильні, так що багато українців не мають документів, так що сидять вдома і не виходять".

Українські заробітчани в Італії переважно працюють в Римі та Неаполі, в Турині їх небагато. Там немає окремої української церкви, а віруючі моляться в храмах інших церков. Олімпіада стала для них подією. Про це свідчить те, що представники греко-католицької громади після служби божої вирішили всі разом подивитися на Олімпійський вогонь. Про це розповів радіо "Свобода" брат Володимир Кобілінець, який вивчає теологію в цьому італійському місті:

"Вчора ми мали літургію з нашими людьми і біля нас близько олімпійський вогонь, то ми навіть разом їздили всі дивитися".

За кого ж тримає кулаки брат Володимир на туринській Олімпіаді?

"Мені особисто подобається фігурне катання. Надіюсь, що Україна може щось взяти. Подобається мені хокей. Але я вболіватиму за Словаччину, так як тут ми маємо деяких братів зі Словаччини. Вона є близько України. Надіємось, що Словаччина, так як у них досить розвинутий цей вид спорту, зможе щось досягнути, хоч Україна не пройшла".

Українці, яким поталанило відчути олімпійську атмосферу в Турині, розповідають, що настрій у місті піднесений. Турин проводить не лише різноманітні спортивні турніри, але й безкоштовні концерти. Для цього треба піти на центральну площу, п''яццу Кастелло. Щовечора на ній відбуваються безкоштовні концерти. Там вже виступав популярний італійський тенор Андреа Бочеллі. Попереду виступи інших відомих італійських та світових зірок, серед яких група "Duran Duran" та співачка Вітні Хьюстон. Один український заробітчанин у розмові зі мною зізнався, що мріє, щоб крім спорту, в Турині також зазвучало й українське мистецтво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG