Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Проблеми Великої Ріки.


Київ, 15 лютого 2006 року. У казках багатьох народів світу згадується жива вода, здатна воскрешати мертвих, дарувати вроду, змивати гріх. Наші предки знали, де є така вода. А що знаємо про неї ми? Ось вона - зовсім поруч, могутня ріка, яка тисячоліттями несе свої воли від невеличкого струмка в Росії до Чорного моря. Легендарний Дніпро, мудрий Борисфен - чому за останнє століття так змінилося його обличчя? Сімдесят відсотків українців мешкають в його басейні. Але чи життєдайна дніпровська вода, якою ми вмиваємось щоранку і вживаємо у їжу? Досліджують Звуки Життя "проблеми Великої Ріки". З Микитою Моісеєвим.

Бювети - невелички скважини артезіанської води - стали вже невід’ємним атибутом столичного ландшафту. Тисячі людей щодня набирають з них воду - і хоча інколи у бюветах заводяться синьо-зелені водорості, все одно кияни від водопровідної води поступово відмовляються. Чому людям подобається бюветна вода – з’ясовувала Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Кому як не рибалкам знати, що робиться під водою. Дехто з них ловить рибу не одне десятиліття і спотерігає всі екологічні потрясіння. З цими людьми зустрічалася Кореспондентка Звуків Життя Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Ту частину Дніпра, що тече Від Запоріжжя і аж до гирла називають Нижньою. Вона - найкоротша, трохи більше трьохсот кілометрів. У самому ж Запоріжжі кількість водоочистних споруд скоротилась вдвічі за останні п’ять років - повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода Леся Кленович. Тамтешні фахівці вважають ситуацію на водоканалі критичною.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Вода має унікальну здатність самоочищуватись. Для цього вона має швидко протікати. До двадцятого століття Дніпро був швидкою і бурною рікою. Одні пороги чого варті були. Академік Ігор Юхновський вважає що чисельні дамби та водосховища, слушні у свій час, нині тримають Велику ріку в полоні, вповільнюють течію і роблять екосистему катастрофічно вразливою.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG