Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську випускають „подарункове” видання прози письменника Юрія Андруховича.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 15 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Такі видання не надто часто з’являлися навіть у радянський час. Але коли їх видруковували, то назву вони мали єдину – „подарункове видання”. Івано-франківське видавництво „Лілея-НВ” зараз друкує саме такий подарунковий комплект творів знаного письменника Юрія Андруховича. Як запевняють у „Лілеї-НВ”, це буде унікальний для України видавничий проект.

Кілька років тому у івано-франківському видавництві сучасної української літератури „Лілея-НВ” виникла ідея видрукувати власне подарункове видання творів знаного письменника Юрія Андруховича. Директор видавництва Василь Іваночко небезпідставно наголошував, що варто змінювати традицію, коли в різних форматах видають лише твори письменників, умовно кажучи, уведених до шкільної програми. І саме він запропонував видрукувати прозу Андруховича. Адже це прізвище саме собою є брендом, і не лише в Україні, але й далеко поза її межами:

„Я тоді думав, що найкраще взяти повне зібрання творів Андруховича, окрім поезії. Тому що поезія – це окрема тема. А всі його романи, те, що було з есеїстики, я зібрав докупи. Така ідея в мене була вже дуже давно”.

Як відомо, для втілення того чи іншого проекту необхідні кошти. Такі видання коштують дуже недешево. Отож усе довгий час залишалось лише на рівні ідеї. Упродовж цього року щось таки дійсно змінилось в Україні. Змінилась також і влада. І, як з’ясувалося, нова влада має кардинально нове бачення щодо того, хто і що має презентувати Прикарпаття. Керівництво обласної держадміністрації підтримало ідею видавництва щодо видання „подарункового” Андруховича. Про цю ініціативу керівництва області розповідає Василь Іваночко:

„Вони вирішили, що добрим подарунком для Києва буде не гуцульська різьба, адже час цей пройшов. Добрим подарунком буде інтелектуальний продукт. І видати Андруховчиа повністю – це дуже незле”.

Понад півроку витратив директор „Лілеї-НВ” Василь Іваночко на те, щоб отримати дозвіл на єдине видання, до того ж обмеженим накладом, саме тієї прози, права на яку належать згаданим видавництвам. Хоча в це важко повірити, але подарункове видання романів та есеїстики Юрія Андруховича з’явиться лише накладом 1450 примірників. Як виглядатимуть ці книги? Зараз уже зроблено кілька сигнальних комплектів.

Отож, до темно-багряного блоку увійшло шість книг. Це омани „Рекреації”, „Московіада”, „Перверзія”, ”Дванадцять обручів”, збірка есеїв „Дезорієнтація на місцевості” та есей „Центрально-східна ревізія”. Як зізнався директор видавництва Василь Іваночко, на жаль, ані львів’яни, ані кияни не дають дозволу на публікацію більшої кількості цього подарункового видання. Тому вже зараз можна з певним сумом констатувати, що це видання вже зараз має долю бібліографічного раритету.

Подарункове видання буде в книгарні „Лілеї-НВ” і ціна на нього буде приблизно сто гривень. Повністю наклад повинні видрукувати до кінця лютого.
XS
SM
MD
LG