Доступність посилання

ТОП новини

НАТО допомагає українським військовослужбовцям пристосуватися до цивільного життя.


Віктор Міняйло Хмельницький, 15 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Хмельницькому національному університеті 15 лютого відкрили Центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців. Центр діятиме в рамках програми НАТО “Партнерство заради миру” і має на меті поліпшити шанси військовослужбовців на працевлаштування у цивільній сфері.

Хмельницька область була найбільш мілітаризованою в Україні. А в самому обласному центрі 10% були військові, - повідомив ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба. Загалом під час військової реформи Україна має скоротити свої Збройні сили з майже мільйона солдатів до ста тисяч.

За словами заступника міністра оборони України Володимира Паська, який також приїхав відкривати центр, українські проблеми розуміють в НАТО і надають підтримку.

Це підтвердив і посол Нідерланідав в Україні Рон Келлер, який нині очолює контактну місію НАТО в Україні. І саме Нідерланди виділили на потребу Центру адаптації військовослужбовців 132 тисячі євро. Говорить Рон Келлер: “Необхідність проведення такої роботи в Україні походить від керівництва України в контексті того, що Збройні сили України зараз реформуються і міністерство оборони України потребує допомоги в цьому контексті” .

Після відкриття Центру в Хмельницькому національному університеті відбувся круглий стіл на тему євро інтеграції України. Студентів насамперед цікавили питання про вступ їхньої країни до НАТО, і про переважно негативну громадську думку щодо північноатлантичного альянсу.

Говорить директор центру інформації та документації НАТО Мішель Дюре:

На відкритті Центру НАТО у Хмельницькому
“Ми можемо бути джерелом інформації. Ми можемо бути джерелом об‘єктивної інформації. І пояснювати, що це таке альянс, сьогодні. Що це таке наша політика співпраці з нашими партнерами. Але ми не можемо переконувати український народ, тому що це право українського народу: вступати чи не вступати. Але ми чекаємо від української сторони зусиль, щоб мати стратегію інформації. Ось тому я даю слово заступнику міністра оборони.

Дякую пане Дюре за те, що ви даєте можливість отримати інформацію. І за вашу делікатність, що ви нам її не нав‘язуєте. Якщо ми цю інформацію не можемо взяти належним чином, то це вже дійсно наші проблеми. Однак я хочу сказати, що не так вже все безнадійно. У нас є документи державного рівня зі статусом законів України в яких визначений курс України на НАТО”.


Зазначив заступник міністра оборони України Володимир Пасько.

А ось що думає про можливість вступу України до НАТО, і чи потрібен для цього референдум, директор Офісу зв‘язків НАТО Джеймс Грін:

“Питання про вступ до НАТО – це питання кожної країни. Це не наше питання. Якщо країна хоче провести референдум з якихось питань - це теж не питання НАТО. Це питання цієї країни. Але в процесі приєднання до альянсу є певний момент – це протокол про приєднання. І тут є юридичний момент: потрібно, щоб кожна країна його ратифікувала. І як відбуватиметься ратифікація: через парламент, чи референдум – це їх вирішення”.

За словами Джеймса Гріна, НАТО – це клуб, правил якого усі мають дотримуватися

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG