Доступність посилання

ТОП новини

Україна може зробити перший крок до вступу в НАТО після виборів.


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна розраховує цього року зробити рішучий крок у напрямку до вступу до Північно-Атлантичного Альянсу. Йдеться про приєднання до Плану дiй щодо членства в НАТО, який передбачає вступ 2008 року. Що сприяє, а що гальмує ці зусилля? Хто підтримує вступ України в НАТО? Як вплине внутрішня політична ситуація в Україні на перспективи членства? Про це далі у розмовi кореспондентки РС Наталі Вікуліної з новим Главою Мiсiї України при НАТО, послом Костянтином Морозовим.

- Перше запитання про те, коли Україна може приєднатися до Плану дій, що передує запрошенню на вступ?

- Ми розраховуємо на весну i пов"язуємо цей перiод iз мiнiстерським засiданням альянсу, який вiдбудеться у квiтнi в Софii. Важливим чинником є вибори до Верховної Ради, якi вiдбудуться 26 березня. І це майже збігається в часi. Промiжок мiж завершенням виборiв i проведенням цього засiдання- один мiсяць. За цей мiсяць дуже важко розраховувати, що може бути сформовано парламентську бiльшiсть, котра у цей же мiсяць може сформувати уряд новий, який за цей же час може пiдтвердити попереднiй курс на iнтеграцiю в державi. Усi цi чинники є надзвичайно впливовими саме на момент, коли ухвалюватимуть рiшення щодо запрошення України. Ми працюємо, нашi партнери працюють у цьому напрямi, але всi ми зважуємо на ту колосальну роботу, яка вiдбувається в Українi - маю на увазi пiдготовку виборiв.

- А як вибори 26 березня можуть пришвидшити цей процес чи навпаки уповільнити?

- Вибори є надзвичайно важливим етапом на шляху реалізації інтеграційної політики України і не лише тому, що, як Ви зазначили, вони можуть вплинути на процес наближення України до НАТО з позитивним або негативним наслідком. А й тому, що це випробування української держави, це випробування української влади, яка прийшла внаслідок Помаранчевої революції в Україні наприкінці минулого року.

Це є дуже важливим моментом, який притягає увагу країн-членів НАТО, наших партнерів з огляду на спроможність держави організувати чесні прозорі вибори, з огляду на дотримання демократичних критеріїв, європейських демократичних стандартів проведення виборів. Прикута увага до можливості створення демократичної коаліції у парламенті, яка б могла сформувати уряд України, що продовжував би реалізацію тих інтеграційних планів, котрі на цей час були прийняті.

- Які країни НАТО найбільше підтримують Україну щодо її вступу?

- Тут важко називати країни, які не підтримують Україну. В України дуже багато є прихильників, симпатиків і друзів серед членів альянсу. Але позиції держав можна розділити таким чином, що окремі країни беззастережно готові голосувати за членство України в альянсі хоч сьогодні. Наші сусіди на західному кордоні, у Центральносхідній Європі – це країни – нові члени альянсу, які з великим ентузіазмом пропонують і здійснюють свою допомогу на рівні рекомендаційному.

Інша категорія країн – ті, які, аналізуючи стан справ і пов”язуючи можливість реалізації українських амбіцій, згадують про рівень суспільної підтримки цієї ідеї і таким чином привертають нашу увагу до того, що у цій сфері ще лежить дуже серйозний пласт роботи.

І Сполучені Штати, і Велика Британія є дуже серйозними прихильниками можливості реалізації Україною її амбіцій щодо членства. Але ці країни також висувають дуже серйозні застереження щодо ефективностi виконання реформ Україною. I фраза, що НАТО - це є органiзацiя, яка базується на результатах, на виконаннi мiжнародних зобов"язань i на оцiнках ефективностi внутрiшнiх полiтичних, економiчних, соцiальних, воєнних реформ - це найбiльше нам доводиться чути саме вiд цих країн.

- В альянсi дотримуються дуже хорошої думки про українських миротворцiв. Чи не планує Україна збiльшувати участь у миротворчих операцiях?

- Україна буде продовжувати брати участь у складi сил КФОР, у Косові, i надалi пiдтримуватиме операцiю НАТО в Афганiстанi та миротворчi зусилля альянсу в Iраку.

Здiйснюється пiдготовка сил i засобiв для залучення українських сил, морських сил i особового складу для участi у мiжнароднiй операцiї у Середземному морi, антитерористичнiй операцiї "Активнi зусилля" пiд проводом НАТО. Таким чином рiвень участi української держави у мiжнародних миротворчих операцiях є досить високим, i вiн пiдтримується на цьому рiвнi в цей час.

- А як розвивається спiвпраця України i НАТО щодо використання українських транспортних лiтакiв, у чому бере участь і Росія, хоча офіційно вона висловлюється проти вступу України до НАТО?

- Україна є одним з найсерйознiших партнерiв НАТО у використаннi наших потужних транспортних лiтакiв. У цьому контекстi слiд відзначити АНТК iменi Антонова, яке на сьогоднi має вже солiдний досвiд спiвробiтництва i з НАТО, i з Євросоюзом, i з ООН щодо перевезення вантажiв, пов"язаних iз миротворчою операцiєю. Створене таке об"єднання, де українська компанiя виступає посередником мiж авiакомпанiєю «Волга-Днепр» i українською компанiєю iменi Антонова. I таким чином, при використанні i українських, i росiйських транспортних лiтаків великої потужностi ( а таких лiтакiв в iнших країнах майже не iснує) спiвпраця з НАТО набуває конкретний характер, коли лiтаки будуть чергувати як на європейських аеродромах у високiй готовностi до виконання спiльних завдань з перевезення, так i на українських, росiйських аеродромах, i в короткий термiн можуть бути залученими до виконання спiльних завдань за домовленостями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG