Доступність посилання

ТОП новини

Єхануров закликає чехів зайнятися в Україні енергозбереженням, а дебатувати з Тимошенко йому нецікаво.


Мар’яна Драч Прага, 17 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна і Чехія домовилися співпрацювати в галузі оборонної промисловості та в сфері туризму. Такі дві угоди було підписано сьогодні під час візиту до Праги керівника українського уряду Юрія Єханурова. Після Помаранчевої революції це перший візит до Чехії чільного представника української влади.

Робочий візит Юрія Єханурова до Праги тривав упродовж 8 годин. За цей час відбулися зустрічі з чеським прем`єром Їржі Пароубком, президентом Чехії Вацлавом Клаусом, низкою інших чеських політиків. Хоча підписані угоди стосуються оборони та туризму, під час візиту домінували теми виборів та енергетика.

Чехія сподівається, що і після виборів курс України на євроатлантичну інтеграцію залишиться незмінним, заявив після переговорів чеський прем`єр Їржі Пароубек. Чехія підтримує в цьому Україну і вважає її своїм стратегічним партнером.

Про вибори та про економіку Юрій Єхануров коротко поспілкувався з радіо "Свобода" на Карловому мосту в Празі по дорозі між зустрічами з чеськими політиками.

У Празі керівника українського уряду застала вістка про те, що Сполучені Штати визнали Україну державою з ринковою економікою. Як це позначиться на кишенях пересічних українців? Юрій Єхануров в інтерв`ю радіо "Свобода":

"Це заслуга передовсім міністра економіки України пана Яценюка. Під час візиту до Вашингтона була відпрацьована разом з нашими експортерами схема, як треба правильно відповісти на всі запитання, як треба працювати з американським урядом, з Міністерством торгівлі. І це було зроблено.

Я дуже радий, це конкретний приклад співпраці уряду з підприємцями. Це відкриває нам можливості краще торгувати з Америкою, а відтак будуть більше платити податків. Це відчує кожен українець”.


Тим часом в Україні діяльність уряду Юрія Єханурова різко критикує його попередниця у прем`єрському кріслі. Юлія Тимошенко закликає до дебатів у прямому ефірі. Чи приймає він цей виклик?

Юрій Єхануров під час візиту до Праги
"Ви знаєте, газотрейдерські проблеми мене не цікавлять, а всі інші теми мені нецікаво з нею дебатувати. Коли мені знадобиться якась консультація з цих питань, пов''язаних з газовою проблемою, то я з нею зустрінуся."

З іншого боку, Юрію Єханурову цікаво спілкуватися про енергетику з чехами. Які тут можливі перспективи?

"Ми хочемо залучити чеську сторону до вирішення проблем енергозбереження в Україні. Ми хочемо їх зацікавити у розбудові нашої електроенергетичної інфраструктури з метою експорту електроенергії на Захід".

Чеські фірми хочуть брати участь у приватизації українських обленерго, про це пише сьогодні чеська перса, чи можете Ви назвати конкретні компанії?

"Поки що по обленерго це (приватизація) ще попереду. Давайте вибори пройдемо. Але ми хочемо, щоб в енергетиці, особливі в західній частині України, якомога більше зараз приймало участь європейського бізнесу".

Чехія, зі свого боку, готова простягнути руку допомоги Україні в енергозбереженні, пообіцяв на прес-конференції в Празі чеський прем''єр. Крім цього, Чехія зацікавлена в будівництві в Україні сховищ енергоносіїв та проектах в атомній галузі.

На переговорах в Празі прем`єри також обговорювали український борг перед чехами. Проблема й далі залишається: про суму боргу і як його Україна буде сплачувати керівники урядів не сказали, цим займатиметься окрема комісія.

Гострою проблемою чесько-українських відносин залишаються заробітчани. За даними чеського прем''єра, в Чехії працює понад 90 тисяч громадян України. Cпостерігачі вважають, що разом з нелегалами ця цифра щонайменше удвічі більша. Тисячі українців працюють на будівельних майданчиках Чехії без дозволу, й отже без жодних соціальних гарантій. Чи турбує їхня доля владу? Відповідаючи на запитання радіо "Свобода," Їржі Пароубек сказав, що на переговорах не йшла мова про легалізацію заробітчан і додав, що "можливо уряди розглянуть це питання пізніше." Водночас чеський керівник назвав українців, які працюють в Чехії, "великою опорою для малого і середнього бізнесу." Їржі Пароубек нагадав, що на початку року цього року Чехія долучила Україну до державної програми "Активний вибір", за якою з-за кордону запрошують кваліфікованих працівників.

Більшість українських заробітчан приїздять до Чехії із західних областей України. Чехія вже має там своє представництво – у Львові. Незабаром, як повідомили урядовці, чеське консульство має з`явитися на сході України - в Донецьку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG