Доступність посилання

ТОП новини

Депортацію узбеків з України до Ташкенту: халатність чи ретельно спланована акція спецслужб?


Тетяна Ярмощук Київ, 20 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Десятеро громадян Узбекистану, яких 14 лютого депортували з України, перебувають у слідчому ізоляторі Ташкенту. Узбецькі політбіженці в Україні називають депортацію ретельно спланованою акцією спецслужб. Служба безпеки України заявляє, що все відбулося відповідно до норм законодавства. Між тим, ця депортація викликала справжній скандал, який, скидається, тільки розгорається.

10 громадян Узбекистану, яких 14 лютого депортували з України, заарештували відразу після прибуття в Ташкент. Про це кореспонденту Радіо “Свобода” повідомив заступник керівника громади узбецьких політичних біженців в Україні Хаттам Хаджматов:

“Десятьох людей відправили з Сімферопольського аеропорту звичайним рейсом у супроводі представників узбецьких спецслужб. Є люди, які бачили, що у літак їх садили вже в наручниках. А у Ташкенті їх зустріли працівники міліції і направили до ташкентського міського слідчого ізолятора. І зараз 10 людей знаходяться у ташкентському СІЗО.”

Всі затримані були причетні до минулорічних подій в Андижані, а троє з них безпосередньо брали участь у мітингу на центральній площі міста, каже Хаттам Хаджматов. Наймолодшому з затриманих – 25 років, найстаршому – 44. Депортацію узбеків до Ташкенту Хаттам Хаджматов називає ретельно спланованою акцією українських та узбецьких спецслужб.

Незаконним називають рішення про депортацію узбеків і у комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. Член комітету Рефат Чубаров сказав з цього приводу:

“Не просто було прийняте рішення про видворення громадян Узбекистану з України, а вони були видворені таким чином, що потрапили до в’язниць в Ташкенті. Це говорить про те, що агенти спецслужб Узбекистану співпрацювали з правоохоронними органами нашої держави. Їхньою кінцевою метою було витягнути цих людей до Узбекистану, щоб там їх притягнути до відповідальності, але не за те що вони там щось скоїли, а за те, що вони є політичними опонентами Президента Карімова”.

Натомість у Службі безпеки України заявляють, що узбеків депортували цілком законно, оскільки після відмови Київського суду Сімферополя надати їм статус біженця, вони не подали апеляцію.

Речниця СБУ Марина Остапенко: “Служба безпеки діяла виключно в законодавчому полі. СБУ виконувала рішення суду, який відмовив 10 громадянам Узбекистану у наданні статусу біженців. У зв’язку з тим, що ці особи не подавали апеляції на рішення суду їх виселили, як було зазначено у судовому вироку. У нас є їхня письмова заява щодо відмови у поданні апеляції”.

Схожий коментар кореспондентка Радіо “Свободи” отримала в Державному комітеті у справах національностей та міграції. Заступник голови комітету Юрій Сухов:

“Коли наш територіальний підрозділ ознайомив їх з рішенням про відмову, вони ніяких клопотань не заявляли. Рішення про їх видворення коли розглядалося у суді, вони також не заявляли ніяких клопотань щодо оскарження рішення міграційної служби чи щодо необхідності отримання статусу біженця. Може вони і не хотіли”. Щоправда, часу на оскарження в громадян Узбекистану було небагато. Суд відмовив їм у наданні статусу біженця 14 лютого, а ввечері цього ж дня їх уже відправили до Ташкенту. Хоча за законом України “Про біженців”, на оскарження рішення суду першої інстанції особа має сім днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG