Доступність посилання

ТОП новини

Музика угорця, який народився біля українського кордону, допомогла в Італії росіянам здобути дві золоті нагороди.


Людмила Ваннек Прага, 21 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Те, що спортсмени перемагають на Олімпіаді, логічно, адже Олімпійські ігри – спортивні змагання. Але ще ніколи в історії спорту музика того самого композитора не супроводжувала номери кількох спортсменів, які здобули золоті медалі. Звичайно, мова йде про фігурне катання, адже саме цей зимовий вид спорту не може існувати без музики. І саме музика є одним з елементів успіху того чи іншого номера. Історія про молодого композитора з Угорщини і про дві золоті медалі, які без нього тепер важко уявити.

Едвін Мартон. Це ім’я сьогодні знають у так званій музичній індустрії чи не в цілому світі. Віртуозний скрипаль, аранжувальник класики, всесвітньо-відомий "змішувач стилів, коли треба з класики зробити осучаснену версію".

Ім’я його теж "осучаснене". 30 років тому, коли цей угорець народився у селі поблизу українського кордону, він називався - Лайош Чурі. Хлопчик вже у сім років грав концерти Моцарта для скрипки і мріяв про кар’єру музиканта. Потім – музичні факультети в Будапешті, Москві і Нью-Йорку. Різні концерти, різні успіхи. Але ще ніколи такого, як зараз, у Турині! Адже упродовж одного тижня троє російських фігуристів: і чемпіон в одиночному катанні Євген Плющенко, і пара –Тотмяніна-Марінін - виконували свої номери під музику, яку для них аранжував угорський композитор,і отримали золото!

Сам композитор ледве знаходить слова для своїх почуттів:

"Мені здається, що це унікальна історія, бо ще ніколи музика того самого композитора не супроводжувала два номери, які отримали золото з фігурного катання на олімпійських іграх. Я дійсно, дуже-дуже щасливий! Я навіть не можу передати, що відчуваю!"

Російські фігуристи самі запропонували угорцеві музичне оформлення своїх номерів. В інтерв"ю Радіо Свобода Мартон розповідає:

"Це була довга підготовка минулого року, коли ми почали працювати над музикою. І мені здається, що найголовніше, коли ми працювали, Тетяна і Макс, а також і Євгеній, що вони були зі мною в студії. І вони показували мені, які рухи вони хочуть робити, в якому напрямку, в якому темпі; а я в той самий час писав! Так, що вони також брали участь у створенні музики. І вони теж є трохи композиторами".

З Євгеном Плющенком у них трохи довша історія. Фігурист звернув увагу на музиканта кілька років тому у Цюриху і досі вважає це "доленосним моментом" своєї кар"єри. Відтоді п’ятиразовий європейський чемпіон почав ставити всі свої номери на обробки Мартона. Під одну з таких композицій Плющенко отримав свій третій титул чемпіона світу два роки тому у Дортмунді.

Відтак угорський музикант опинився у світлі прожекторів льодових арен світу. І хоч віртуозний скрипаль уже стояв на багатьох сценах, перед безліччю глядачів, однак те, що на нього чекає наприкінці тижня, 26 лютого – буде щось зовсім інше. Музикант вийде на лід разом з тріо російських фігуристів на гала-церемонії в Турині. На них дивитиметься мільярд телеглядачів з 80 країн світу.

"Я переконаний, що буду нервувати. На якийсь момент, трошки... Але це буде найбільшим виступом у моєму житті”, - зізнається Мартон.

Напевно, без його музики тепер важко уявити перемогу російських фігуристів. А може, ця перемога не тільки російська?...(Дивись назву: "Музика угорця, який народився біля українського кордону, допомогла в Італії росіянам здобути дві золоті нагороди").
XS
SM
MD
LG