Доступність посилання

ТОП новини

Американська компанія відкидає обвинувачення Юлії Тимошенко та припускає причетність бізнес-інтересів до її заяви.


Сергій Куделя Вашитнгтон, 22 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Заява Юлії Тимошенко проти побудови в Україні сховища для відпрацьованого ядерного палива за участю американської компанії “Holtec International” була абсурдною та неправдивою. Про це в інтерв”ю Радіо Свобода заявив президент компанії доктор Кріс Сінгх. За його словами, умови контракту передбачають використання сховища для зберігання ядерного палива лише з українських реакторів, а не з іноземних, як це стерджувала Тимошенко під час останньої прес-конференції у Києві. Доктор Сінгх також заперечив твердження Тимошенко, що американський уряд колись позбавляв компанію “Holtec International” ліценції на діяльність у США. Він припускає, що заяви Юлії Тимошенко можуть бути пов”язані із відстоюванням певних бізнес-інтересів всередині України. З керівником американської компанії Крісом Сінгхом розмовляв наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Відкритий міжнародний конкурс на побудову сховища для відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС був оголошений компанією “Енергоатом” влітку 2003 року. Головними претендентами на здобуття контракту виявилися американська компанія “Holtec International” та українськй консорціум підприємств, представлений компанією ЗАТ “Укратоменергобуд”. На початку жовтня 2004 року, перед першим туром президентських виборів, з”являється експертне рішення тендерного комітету, який визнає українську пропозциію найвигіднішою. Однак, вже після Помаранчевої революції, наприкінці грудня 2004 року, рішенням тодішнього голови “Енергоатому” і міністра палива та енергетики України Сергія Тулуба переможцем конкурсу була визнана американська компанія. Через рік новий голова “Енергоатому” Юрій Недашковський підписав з компанією “Holtec International” офіційний контракт на побудову на території України сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Цього понеділка Юлія Тимошенко, лідер виборчого блоку свого імені, назвала підписання з американцями такого контракту “роковою подією”, оскільки він нібито може зашкодити безпеці України. Тимошенко стверджує, що у сховищі будуть зберігати не лише відпрацьоване паливо з України, але й з інших держав. В інтерв”ю Радіо Свобода, президент компанії Кріс Сінгх заперечує ці слова Тимошенко:

“Вона погано поінформована. Це неправда. Не буде жодного іноземного палива. У контракті не згадується про паливо з інших держав. І це сховище, яке ми будуватимемо в Україні, не буде для іноземного палива. Це виключно для відпрацьованого палива з українських атомних реакторів”.

Під час прес-конференції Тимошенко також піддала сумніву ділову репутацію американської компанії. За її словами, американський уряд позбавив цю компанію ліцензії у травні минулого року. Однак, президент компанії “Holtec International” заперечує правдивість і цих слів Тимошенко:

“Жодна з наших ліценцій не була відкликана. Атомна регуляторна комісія США, яка видає ліцензії, ніколи не відкликала ліцензії компанії “Holtec International”.

Кріс Сінгх каже, що заява Тимошенко грунтується на фальшивих фактах і припускає, що хтось вводить лідерку БЮТ в оману. Він вважає, що це можуть бути політики, які відстоюють інтереси українського консурціуму – конкурента американської фірми.

“В Україні існують політичні інтереси, які виступали проти цього проекту. Як мені розповідали, за консорціумом, який оскаржував рішення “Енергоатому” у суді, стоять певні політики. І вони діють не зовсім в інтересах своєї держави. Я не можу назвати їхніх імен. Але вони можуть розглядати Тимошенко як союзника у цьому плані, який завдасть шкоди їхній державі”.

Хоча Кріс Сінгх не називає імен зацікавлених політиків, не важко здогадатися про чиї політичні інтереси йдеться. Український учасник конкурсу, ЗАТ “Укратоменергобуд” виконував лише роль офіційного представника українського консорціуму. Насправді ж, він відстоює інтереси Новокраматорського машинобудівного заводу, який і подав заяку на участь у тендері. Президентом НКМЗ був і залишається Георгій Скудар, член фракції “Регіони України” у Верховній Раді та третій номер передвиборчого списку Партії Регіонів.

Кріс Сігх каже, що він нічого не розуміє в українській політиці і лише знає, що Україна щомісяця втрачає від 7 до 9 млн доларів від непобудованого сховища. Однак, ймовірно навіть політичним експертам може видатися дивним, що запеклий опонент Віктора Януковича - Юлія Тимошенко - робить заяви, які можуть піти на користь бізнесу чільних представників Партії Регіонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG