Доступність посилання

ТОП новини

Голова “Нафтогазу України” радить журналістами забути про нього до 26 березня.


Тетяна Ярмощук Київ, 23 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Голова Нафтогазу Олексій Івченко України спростовує повідомлення про відкрит проти нього Генпрокуратурою України кримінальну справу. Перевірити діяльність Нафтогазу вимагає парламентська слідча комісія, яка підозрює, що головна енергетична компанія України позичає надто багато грошей. Сьогодні пан Івченко терміново зібрав у Києві прес-конференцію. Присвячена вона Присвячена вона була не карним справам, а енергозбереженню.

Але все одно, презентацію програми енергозберігаючих технологій “Рідний дім” голова Нафтогазу розпочав все ж таки зі спростування:

“О пів на восьму ранку я виїжджаю на роботу, а дружина мені каже: “Так що проти тебе кримінальну справу відкрили?”. З ранку по всіх каналах передають, що Генеральна прокуратура відкрила кримінальну справу проти керівництва “Нафтогазу”. Я сьогодні дав запит в Генеральну прокурору України чи відкрита кримінальна справа проти керівництва НАК “Нафтогазу”. Ми ще не маємо письмової відповіді, але ми вже маємо інформацію з генеральної прокуратури, що Генеральна прокуратура не має претензій до НАК “Нафтогаз України” .

Олексій Івченко переконував журналістів, що “Нафтогаз” надав Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради, яка займається перевіркою діяльності підприємства, всі документи, які така вимагала.

Олексій Івченко порадив журналістам до 26 березня забути про “Нафтогаз”:

“Я вже відмовляюся будь-куди ходити, будь-кому пояснювати що я не козел, що я роблю правильно справу. І я не буду більше нікому нічого пояснювати до завершення виборів”.

Але навіть якщо кримінальної справи відносно НАК Нафтогазу і немає, питання до кредитної політики цієї кампанії є, і, скидається, їх чимало.

Говорить аналітик радіо “Свобода” Роман Купчинський:

“На початку 2005 року “Нафтогаз” отримав кредитну лінію від Дойче банку. І коли не було з’ясовано на що ці кредити пішли. НАК їх міг брати на будь-який проект на який потрібно. Спочатку “Нафтогаз” заявив, що якусь частину цих грошей використали, хоча ніколи не говорили на що. І це лишається великою проблемою”.

Проблема ще й у тому, що невідомо кому ж підпорядкується НАК “Нафтогаз”, як державна структура, чи президенту, чи Кабінету Міністрів, наголошує Роман Купчинський:

“За часів Кучми, і Ігор Бакай, і Бойко відповідали тільки Кучмі. Кабмін був виключений з цих питань. Під час Прем’єрства Юлії Тимошенко було так само. І тут залишилося ціле питання прозорості в діяннях НАКу. Як бачимо, Івченко не хоче розмовляти на цю тему. Вони себе захищають і свої комерційні таємниці. Ну не можуть бути комерційні таємниці у державному підприємстві – це тотальний нонсенс”.

Роман Купчинський вважає, що “Нафтогаз” мав би надрукувати всі контракти, які стосуються поставок газу в України. Відмова від цього свідчить, про те, що тут існують таємниці, які держава і прагне приховати.

Про те, що і власне прес-конференція Олексія Івченка була спрямована не стільки на анонсовану пропаганду програми енергозбереження, скільки на притлумлення можливих скандалів, які незмінно викликає сам запах газу, наразі говорять багато. Хоча сама програма енергозбереження виглядає, чесне слово, привабливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG