Доступність посилання

ТОП новини

Басманний ринок у Москві. Шукають винних. І загиблих.


Людмила Ваннек

Трагедія в Москві
Прага, 23 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Скільки разів протягом останніх місяців ми чуємо про те, що в якомусь місті, у якійсь масовій будівлі обвалився дах? Пригадуєте, у січні льодовий стадіон у Баварії, тоді загинуло 15 осіб. Потім – у Польщі – виставковий центр: 66 загиблих. А раніше – два роки тому, у Москві, аквапарк "Трансваль". Загинули 28 осіб. У четвер зранку знову трагедія сталася у російській столиці. І, тут не обійшлося, як кажуть, без іронії долі: бо ж проект Басманного ринку, в якому під ранок обвалився дах, був спланований тим самим архітектором, що й московський аквапарк. Щоправда, Басманний ринок стояв від 1974-го року. До сьогоднішнього ранку. Є загиблі – їхнє число постійно змінюється. Наразі відомо про 50 загиблих і понад 30 поранених. Серед жертв є й одна українка, але її поранення неважкі. Про долю цієї жінки "Радіо Свобода" розповів консул України в Москві.

(Лунають вигуки з Басманного ринку, жінки плачуть).

Ось такі голоси сьогодні можна почути біля місця трагедії – люди шукають своїх близьких, рятувальники і міліція просять не заважати їм працювати.

За словами рятувальників, невідомо, скільки ще людей може бути під завалами. Адже на момент аварії їх було там близько сотні – про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода". Ускладнює пошуки ще й те, що на місці аварії невдовзі почалась пожежа.

Чому завалився дах цієї величезної будівлі, завбільшки в 2000 квадратних метрів? Те, що нападало багато снігу і потім він, почавши танути, став важчим – це припущення. Більше лунає закидів на адресу місцевої влади Москви. Один з них – від прокурора міста Анатолія Зуєва:

“Безумовно виникає питання щодо версій. Це, по-перше, порушення правил експлуатації ринку, по-друге, неналежне виконання посадовими особами своїх обов’язків із проведення контролю за технічним станом будинку і третя версія – це помилки при проектуванні”.

Щодо помилки при проектуванні – то з цього приводу сьогодні архітектора Басманного ринку Нодара Канчелі викликали до прокуратури. Адже це вже друга проектована ним будівля, яка завалилася. Згадаймо аквапарк два роки тому, коли загинули 28 осіб.

Сам архітектор в інтерв''ю журналістам свою провину відкидає.

"Я не можу сказати, хто винен. Може сніг, може експлуатація... Я не уявляю, як 30 років простояв, щоб зараз... У той час поверхня була розрахована на 140 кілограмів снігового навантаження. А зараз такі ж речі розраховують на 220. Нормативи змінилися, а може, снігу стало більше...",- каже Канчелі.

Трагедія в Москві
В інтерв''ю грузинському телебаченню він повідомив більше деталей, про те, що ринок у 74-му році був зданий в експлуатацію. “Відтоді ніяких зауважень не було”. Що на антресолях влаштували торгівлю у закритих палатках, і що, крім того,”там десь могла бути корозія якась”.

А мер російської столиці Юрій Лужков переконаний в одному:

"Можна сказати з повним переконанням, що це не теракт. За доповідями тих, хто залишився живим, почувся тріск і почав спадати дах. Так що, найімовірніше, це причина, пов"язана з перевантаженням самого даху, чи з конструкціями, котрі були, все ж, далеко не свіжі".

Басманний ринок у Москві між собою називають "узбецьким". Розповідає москвичка:

"Серед нас, москвичів, він вважається узбецьким ринком. Він же й оптовий. Вони ночами тут як би в"язали цибулю, петрушку, кріп пучками, все вночі. Вони там ночують, сплять у підвалах і вирощують це все. Тому тут люди були. І охороняють - узбеки, азербайджанці в основному, росіян немає".

Але, як виявился, серед постраждалих була й українка. Цій жінці пощастило – її поранення невеликі. Від консула України в Москві “Радіо Свобода” дізналося:

"Ця громадянка України була доставлена в лікарню, їй надана була медична допомога, після чого вона самостійно покинула лікувальний заклад. Оперативно в телефонному режимі консульським віддідлом було встановлене місце її проживання в Москві, а також у Києві. В телефонному режимі ми поспілкувалися з нашою громадянкою , яка розповіла про цей нещасний випадок, сказала, що в неї незначні пошкодження , вона самостійно покинула лікувальний заклад, ми запропонували їй допомогу, від якої вона відмовилася, і завтра вона повертається до Києва", - повідомив «Радіо Свобода» консул Іван Кухта і додав: "Поки що, як кажуть, слава Богу, серед постраждалих більше наших громадян немає".

Принаймні, такими є дані на час до вечірнього ефіру «Радіо Свобода».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG