Доступність посилання

ТОП новини

До кінця року товарооббіг між Україною та Саудівською Аравією зросте вдвічі.


Тетяна Ярмощук Київ, 23 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - До кінця поточного року товарообіг між Україною та Саудівською Аравією зросте вдвічі. Про це сторони домовилися під час засідання міжурядової комісії України та Саудівської Аравії зі співробітництва, яка працювала у Києві з 20 по 23 лютого. Загалом експерти позитивно оцінюють співпрацю України з країнами Азії. Однак зазначають, що перспективи збільшити до кінця року товарообіг до мільярда доларів виглядають занадто оптимістичними.

Україна та Саудівська Аравія планують до кінця року збільшити товарообіг вдвічі – до мільярда доларів. Міністр торгівлі та промисловості Королівства Саудівська Аравія Хашем бін Адбдулла Ямані:

“Саудівська економіка є вільною, а саудівський ринок відкритий для українських виробників та українських експортерів. Ми поставили завдання перед представниками ділових кіл, щоб вони визначилися з цифрою, якої має сягнути товарообіг між нашими країнами, і вони домовилися подвоїти товарообіг у 2006 році, щоб у 2007 році він сягнув мільярда доларів. Також вже зроблені перші кроки для створення спільної українсько-саудівської компанії з інвестицій, яка матиме капітал мільярд доларів”.

Україна та Саудівська Аравія обговорили, зокрема, спільні проекти у банківській сфері та проекти в авіа та суднобудуванні. Міністр економіки України Арсеній Яценюк далі:

“Ми запропонували, як контракти купівлі-продажу українських Антонових, так і спільну діяльність щодо збору українських літаків у Саудівській Аравії. За рахунок своїх шести суднобудівних заводів Україна здатна запропонувати надзвичайно серйозні послуги щодо суднобудування у Саудівській Аравії. Ми надзвичайно вдячні саудівській стороні за пропозицію щодо прийняття участі на будівництво залізниць у Саудівській Аравії. Україна докладе максимум зусиль для того, щоб запропонувати найприйнятніші умови для виграшу в тендері”.

Загалом, експерти співпрацю України з країнами Азії вважають перспективною. Щоправда перспектива збільшити до кінця року товарообіг з Саудівською Аравією до мільярда доларів видається їм занадто райдужною. Директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин:

“Декларація про те, що розвиватиметься авіа та суднобудування – це гарна декларація. Треба лише мати на увазі, що країни Перської затоки відносяться до країн, які мають потужні фінансові ресурси. Ці багаті країни можуть купувати гарні, надійні, дорогі технології. Тож потрібно розцінювати свої потенційні можливості. В цьому контексті теза про зростання товарообігу протягом року до мільярда виглядає занадто оптимістично”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG