Доступність посилання

ТОП новини

Раду Європи турбує майбутнє Білорусі.


Оксана Пеленська Прага, 23 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Становище перед президентськими виборами в Білорусі обговорювали сьогодні у Празі представники Парламентської Асамблеї Ради Європи та міністри закордонних справ Чехії і Словаччини. Щоб сприяти демократичнам змінам у Білорусі, парламент Ради Європи збирається відкрити в Мінську своє представництво. У міжанродній конференції в Празі взяла участь делегація білоруської опозиції.

Головна мета празької зустрічі – зміцнення демократичних структур в Білорусі з тим, щоб не допустити ізоляції держави та її народу. Вибори президента Білорусі, які мають відбутись 19 березня, можуть стати вирішальним моментом не тільки для білорусів, це також екзамен для всієї Європи. На цьому у своєму виступі наголосив Голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене Ван дер Лінден. На його думку, ситуація, що сьогодні склалася в Білорусі, викликає стурбованість стосовно незалежного і чесного перебігу виборів. У списках кандидатів на посаду президента вже втретє балотується нині чинний білоруський президент Александр Лукашенка, серед кандидатів також лідер опозицій Александр Мілінкевич.

Як стало відомо з виступу на конференції чеського міністра закордонних справ Ціріла Свободи, представники офіційного Мінська на запрошення взяти участь у конференції не відгукнулись. Натомість закинули чеській стороні втручання у внутрішні справи Білорусі, чеські дипломати в Білорусі немов би то розповсюджують агітаційні брошури. Насправді, як зазначив чеський міністр, мова йде про брошури з інформацією Комісії ООН з прав людини про ситуацію в Білорусі. А словацький міністр закордонних справ Едуард Кукан вважає, що потрібна передусім широка, неупереджена і правдива інформація про події в Білорусі для самих білорусів. Едуард Кукан:

Мова про те, аби створити для громадян таке середовище, щоб вони отримували об’єктивну і чесну інформацію. І сьогодні на конференції ми не говорили про те, що підтримуємо опозицію чи підтримуємо Мілінкевіча, а про те, що прагнемо допомогти Білорусі, щоб люди отримали справді правдиву інформацію.



Міністри закордонних справ Чехії та Словаччини зустрілися в Празі з делегацією білоруської опозиції, до якої входять Вінцук Вячорка, Сяргей Калякін, Станіслау Шушкєвіч. Тим часом Європейський Союз сьогодні підтвердив свій намір розпочати випуск інформаційних програм для Білорусі. Радіо і телевізійні програми почнуть виходити цієї неділі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG