Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Нові імена старих вулиць.


Київ, 24 лютого 2006 року. Агітаторські та Барикадні, Віскозні та Водопровідні, Героїв Дніпра, Космосу та оборони – тисячі вулиць, провулків, бульварів та площ оточують людей. Їхні назви здатні говорити, у них можна прочитати давню і нову історію. Українці останнім часом схиляються до чергових перейменувань, і тому ми вирішили дослідити – хто і за яким принципом дає ці імена? Про це у Звуках Життя - Нові імена старих вулиць - з Надією Шерстюк.

Назви вулиць – річ цікава і не така проста як може здатися на перший погляд. Є окрема складова історії – наука, що називається топонімією – грецьке слово, що буквально перекладається як “назва місця”. Є в Україні місця для топонімії благодатні. Далеко за прикладом ходити не треба – Центральна площа столиці – Європейська – міняла назву шість разів. Місцевість досліджувала Леся Штогрин

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Паровози, юнати, комсомольці, будівельники, навіть електроінструментальники - кого тільки немає на топографічній мапі Харкова. Автогенна, Дизельна , Ініціативна, Народовладдя і Лагерна - у назвах вулиць як у дзеркаллі - вся історія міста, зазначає харківська кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Львів’яни вже давно заплутались у назвах своїх вулиць – нових і старих – каже місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. І не дивно, бо лише за два перші роки незалежності міська рада перейменувала понад п’ятсот вулиць! Проспект, що має рекордну кількість перейменувань на власні очі бачила Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Для того, аби дати нову назву вулиці у Великобританії спеціальне відділення місцевої ради опитує людей. Публикується оголошення в газеті, а тоді протягом місяця розглядаються усі відгуки. Але у консервативній Англії старі вулиці перейменовують дуже рідко. На пам’яті лондонського кореспондента радіо Свобода Олекси Семенченка - лише один такий випадок.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG