Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Президентів України і Польщі у Києві.


Богдана Костюк Київ, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 28-го лютого до Києва прибув Президент Польщі Лєх Качинський: це його перший візит в Україну в якості глави польської держави. Серед питань, які обговорювали Президенти Качинський та Ющенко, на особливу увагу офіційних Києва і Варшави заслуговують проблеми енергетичної безпеки та поступ України у напрямку європейського Союзу та НАТО.

Лєх Качинський і Віктор Ющенко обговорили низку важливих питань двостороннього співробітництва, енергетичної безпеки в Європі та спільного подолання історичних негативів, які були притаманні українсько-польським стосункам у минулому. Як підкреслив Президент України,

“З паном Президентом (Качинським) ми виділили як один з фундаментальних пріоритетів наших двосторонніх стосунків стосунки у контексті євроінтеграції. Другим пріоритетом ми виділили реалізацію взаємного економічного, гуманітарного, соціального потенціалу, який існує між двома народами і між двома країнами. У цьому контексті ми особливу увагу приділили енергобезпеці й формуванню нових основ оптового енергетичного ринку. Нам потрібна нова концепція енергетичної безпеки, яка би відповідала як колективним інтересам європейським, так і нашим національним інтересам”.

Президент Качинський переконаний, що успішне розв’язання енергетичних питань дозволить Україні зробити більш інтенсивним її зближення з Євросоюзом і НАТО. А добудова і введення у дію нафтогону “Одеса – Броди – Плоцьк” зменшить залежність європейських держав від російських енергоджерел, - вважає польський Президент. Крім того, як повідомив Віктор Ющенко, нафтогін “Одеса – Броди – Плоцьк” є інтегрованим проектом:

“Коли ми говоримо про Одесу: досягнуті домовленості з казахською стороною про те, що казахська сторона у м. Південному розбудовує нафтовий термінал для світлої нафти, отримує ліцензію на будівництво – через СП з українською стороною – нафтогону “Південний – Одеса”. Коли ми говоримо про Броди, то із цього міста є можливість прокачки світлої нафти на Мозельський завод у Білорусі. Зараз вивчається можливість прокачки на один із заводів у Чехії. Декілька місяців назад був підписаний протокол про наміри будівництва у Бродах нового нафтопереробного заводу – ми говоримо про інвестиції у розмірі близько 3 мільярдів доларів”.

Президенти Ющенко і Качинський підтвердили, що енергетика і гуманітарна сфери залишаються у центрі особливої уваги лідерів двох держав.

Що стосується підтримки Польщею європейської інтеграції України, Лєх Качинський підкреслив:

“Я сказав Президентові Ющенко і повторюю знову: наша позиція залишається незмінною: Польща залишається речником України перед європейською спільнотою. Польща бачить Україну важливим партнером Євросоюзу, чи це стосується енергетичної безпеки, чи економіки. Польща захищатиме інтереси України в ЄС, про що я нині сказав українському Президентові”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG