Доступність посилання

ТОП новини

Престижна нагорода "Орли 2006" для Єжи Гоффмана, режисера фільму "Вогнем і мечем" про складну польсько - українську історію.


Єва Поштар Варшава, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польський кінорежисер Єжи Гоффман, якого на все життя зачарувала Україна, став лауреатом престижної нагороди Польської академії кіномистецтва "Орли 2006". Нагороду у вигляді скульптури орла Гоффман отримав вчора з рук міністра культури і національної спадщини під час гала-концерту в варшавському Національному театрі. Гоффман отримав польского, так би мовити Оскара, за життєві досягнення у кіномистецтві.

Польський "Орлів" порівнюють до американських Оскарів, французьких Сезарів та британської нагороди BAFTа. Це найвищі європейські призи в царині кіномистецтва. В Польщі вже воськмий рік "Орламив" нагороджують майстрів кіноматографу: акторів, сценарисів, режисерів.

Серед вчорашніх лауреатів "Орлів" лише режисера Єжи Гоффмана зустріли бурхливими оваціами. За пів століття режисерської діяльності, Гоффмае зняв кількадесят фільмів. Серед них відомий "Потоп", "Пан Володийовський" і найбільш хвилюючий також для українського глядача - "Огнем і мечем" про повстання Богдана Хмельницького. Власне цей фільм побив усі рекорди в Польщі., заробивши чотири рази більше грошей ніж відомий голівудський боакбастер "Титанік".

Отримавши нагороду "Орла" за свої життєві кіноматографічні досягнення зворушений Єжи Гоффмае сказав:

"Якщо цей приз дали мені за життєві досягненн, у всякому разі, якщо не одержав я цього визнання посмертно, спробую ще в свому житті щось зробити. Отже ще не буде усьому цьому кінець".

Під час авторських вечорів Єжи Гоффман часто говорить про свої емоційні зв''язки з Україною. Покійна дружина режисера, Валентина, була з України. Гоффмана також має багато українських друзів, згадати хоча б актора Богдана Ступку. Єжи Гоффман завжди вважав, що поляки повинні присвячувати Україні якнайбільше уваги, наголошував на величезне значення українсько- польських відносин.

Єжи Гоффман поборює польські упередження та стереотипи про Україну. Коли у 1998 році на кінофестивалі в Ґдині відбулася перша демонстрація фільму "Вогнем і мечем" про повстання Хмельницького, виринула бурхлива дискусія. У фільмі Гоффман зовсім по-іншому представив постать гетьмана Богдана Хмельницького ніж у автор однойменного роману Генрик Сєнкевич. Хмельницький у Гоффмана не лише гетьман, але й державний муж. Козаки - це військо, не п''яна чернь, яку зобразив у своїй книжці Сєнкевич понад сто років тому.

74-літній Гоффман не збирається йти на пенсію. Зараз він працює над фільмом- трилогією "Україна". Прем''єра цього фільму передбачена накінець травня, саме в Україні. Темою першої частини є виникнення і хрещення Київської Русі, формування нації до повстання Хмельницького, частина друга охоплює період від Переяславської ради по І світову війну. У третій частині зображена сучасна історія України, включно з Помаранчевою революцією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG