Доступність посилання

ТОП новини

Чи продадуть австрійці свій банк українцям?


Марія Щур Прага, 28 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У той час як західні фінансові гіганти активно скуповують провідні українські банки, українська фінансово-промислова група намагається придбати невеличкий австрійський банк. Проте, на відміну від України, де інвесторів зустрічають радо, в Австрії до українського інвестора поставилися з побоюванням.

Коли місцевий австрійський уряд землі Бурґенланд виставив на продаж невеличкий державний банк Burgenland, ним зацікавилися українські металурги з металургійного комбінату ім. Ілліча та «Укрпідшипнику». Вони як раз шукали фінансову установу в Європі, з якою вони могли б об’єднати свій вже існуючий, але мало розвинутий банк «Актив», і через яку вони могли б здійснювати міжнародні операції. Згідно з вимогами конкурсу консорціум подав свою пропозицію, яка виявилася найбільшою: 140 мільйонів євро плюс фінансове вливання у сумі 100 мільйонів після придбання. Найближчий конкурент, австрійський банк, запропонував лише 80 мільйонів. Термін подачі заявок спливав у понеділок.

Але останній крок, що залишився українським металургам до володіння австрійським банком, виявився найскладнішим. Як повідомляє британське ділове видання "Financial Times" із посиланням на джерела, близькі до цієї справи, австрійці не дуже схильні віддавати свій банк в українські руки. Вони побоюються, що українські інвестори мають недостатньо досвіду для управління банком. А ще, висловлюючись дипломатично, говорять, що не дуже впевнені у справжніх намірах потенційних інвесторів.

Щодо закидів про брак досвіду і незрозумілості намірів, то українці висловлюються гранично чітко. В інтерв’ю австрійському інтернет-виданню NetWorld, Сергій Клюєв, голова компанії «Укрпідшипник», визнав, що банківського досвіду його консорціум дійсно не має, і саме для цього він і купує австрійський банк і має намір залишити на місці практично все його нинішнє керівництво. Що ж до намірів, то, як стверджує український промисловець і брат українського парламентаря-«регіонала» Андрія Клюєва, його компанія потребує надійного фінансування, тому вона хоче мати надійну опору в Європі. Якщо банк Burgenland вдасться купити, консорціум відкриє відділення ще в Угорщині та Словаччині.

Українці сподіваються завершити переговори про купівлю ще цього тижня. Проте австрійці не поспішають. Як пише "Financial Times" , австрійська влада потрапила до скрутного становища. Бо з одного боку вона хотіла б залишити австрійський банк в австрійській власності, а з іншого не хотіла б наражатися на неприємності з Україною. Особливо після того, як австрійський Reiffeisen Bank став найбільшою банківською групою в Україні після купівлі банку Аваль.

Але українці не збираються відступати. На підтримку бізнесової групи, яка має зв’язки із партіями-конкурентами на виборах, став представник діючої влади. Український посол в Австрії Володимир Єльченко сказав, що Україна очікує справедливого рішення: якщо країни ЄС можуть інвестувати в Україну, можливим повинен бути і зворотній варіант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG