Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднання “помаранчевих”: піар-акція, загравання з електоратом чи турбота про національні інтереси?


Сергій Грабовський Гості: Валерій Асадчев - народний депутат України (блок Костенка-Плюща); Андрій Шкіль - народний депутат України (блок Юлії Тимошенко); Владислав Каськів - лідер партії “ПОРА” (блок “ПОРА”-ПРП”).

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 28 лютого 2006 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Сергій Грабовський

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. Сьогодні 28 лютого, останній календарний день зими. В ефірі “Вечірня Свобода”. У студії Сергій Грабовський.

“Об‘єднання “помаранчевих”: піар-акція, загравання з електоратом чи турбота про національні інтереси?” Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із народним депутатом Валерієм Асадчевим (блок Костенка-Плюща), народним депутатом Андрієм Шкілем (блок Юлії Тимошенко) та лідером партії “ПОРА” Владиславом Каськівим (блок “ПОРА”-ПРП”).

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у нашій програмі!

Сподіваюся на те, що нам у цій студії спільно вдасться бодай прояснити цю проблему, яка хвилює значну частину, можливо навіть більшість, виборців України.

Соціологічні опитування, які проводилися впродовж минулого року, засвідчували: народ чекав на створення такої коаліції. Часом за неї були готові проголосувати десь приблизно аж 50% опитаних.

Але, як відомо, “помаранчева” коаліція як суб‘єкт виборчих перегонів так і не була створена.

Після Нового року велися активні дебати щодо формування такої коаліції тепер уже у форматі кількох виборчих об‘єднань, які б координували свої дії впродовж виборчої кампанії та спільно працювали у новій Верховній Раді. Перебіг цих дебатів та переговорів відстежувала Тетяна Ярмощук.

Тетяна Ярмощук

Балачки про створення ”помаранчевої” коаліції ведуться вже більше місяця.

24 січня блок Юлії Тимошенко, блок Костенка та Плюща, “ПОРА”-ПРП” та СПУ отримали проект коаліційного договору у виконанні керівника виборчої кампанії блоку “Наша Україна” Романа Безсмертного. Пан Безсмертний закликав визначитися з посадами у майбутньому Кабінеті Міністрів та Верховній Раді.

Не затримався з відповіддю і блок Юлії Тимошенко, який запропонував “помаранчевим” свій варіант коаліційного договору. Головна теза якого така: посади будуть розподілятися в залежності від результатів виборів.

Проте “Наша Україна” продовжувала наполягати на своєму: всі “помаранчеві” мають визнати лідерство Президента України Віктора Ющенка. І ще... Реабілітувати Кабінет Міністрів Єханурова.

“Нашоукраїнець” Юрій Ключковський.

Юрій Ключковський

Ми обговорювали на президії ради “Народного Союзу” цю проблему і одностайно висловилися за те, що домовленостей треба досягати.

Ми сказали про нашу позицію. Для нас центральним пунктом є визнання лідерської ролі Президента України в “помаранчевій” команді. І це принципово для нас.

Трошки менш принципово, але теж дуже важливо для того, щоби змінити позицію щодо уряду Юрія Єханурова. Ми не розуміємо, як союзники можуть разом з найзапеклішими опонентами голосувати за відставку уряду.

А все решта, ми вважаємо, що принципи у нас спільні, підстави домовлятися у нас є, просто потрібно хотіти домовитися.

Тетяна Ярмощук

БЮТівці в свою чергу заявляли, що коаліція можлива за умови: ніяких умов і ніякого розподілу посад.

Григорій Омельченко

Не повинно бути ніяких умов, пов’язаних з розподілом посад. Просто заявити українським людям, що ми врахували всі наші помилки, які привели до тимчасового розколу, до тієї ситуації, що склалася, і Помаранчева революція знову буде об’єднана.

Тетяна Ярмощук

Інші “помаранчеві” теж залюбки коментували хід переговорів.

“Помаранчеві” перемовини тривали. І розбавлялося це все взаємними звинуваченнями. То Роману Безсмертному, як він про це заявив у Львові, БЮТ “між ногами” теліпається. То начальниці інформаційного департаменту виборчого блоку “Наша Україна” Тетяні Мокріді не сподобався агітаційний фільм БЮТу, який транслювали на УТ-1 в рамках передвиборчої кампанії. То вже представників БЮТу обурювати почала поведінка “нашоукраїнців”.

Коментарі потенційних членів коаліції ставали дедалі плутанішими. Поволі “помаранчеві” доходили до того, що коаліцію до виборів можна створити лише умовно, а об’єднатися направду можна лише після результатів волевиявлення 26 березня.

Однак заяви про хід перемовин тривали.

Аж тут Юлія Тимошенко одноосібно підписала угоду про створення “помаранчевої” коаліції. І закликала приєднуватися.

“Наша Україна” заявила тоді, що Юлія Тимошенко нездатна ні з ким домовитися. Тож, схоже, саме це і поставило крапку в історії зі створенням “помаранчевої” коаліції.

Цікавим видається коментар другого номера партії “Віче”, політолога Вадима Карасьова.

Вадим Карасьов

“Помаранчева” команда не може об’єднатися тому, що вона з самого початку була не командою, а коаліцією.

Президентські вибори працюють за формулою “переможець отримує все”, і розподіл політичних призів, політичних посад не відбувається за коаліційним принципом. Тому і виникли внутрішні протиріччя у “помаранчевій” коаліції.

Все ж таки ця “помаранчева” коаліція формувалася на негативній основі, тобто як негативна коаліція “проти”. Коли “проти” було подолано, коли стало питання про те, що і як “за”, а не “проти”, ось тоді на перший план вступили протиріччя і “помаранчева” коаліція розпалася.

Тетяна Ярмощук

Вадим Карасьов зазначив, що “помаранчевої” команди не буде й після 26 березня. За його словами, після виборів можлива лише “помаранчева” коаліція, яка передбачатиме узгодженість позицій.

Сергій Грабовський

Отже, запитання до гостей.

Чи стане фактом коаліція “помаранчевих” політичних сил, чи всі розмови про таку коаліцію, які вже ведуться дуже тривалий час, як ми бачимо, залишаться, принаймні, до парламентських виборів тільки розмовами?

Спершу я попрошу коротку відповідь на це запитання. Власне, так чи ні, чи буде ще до виборів така коаліція, пане Асадчев?

Валерій Асадчев

Я не є гадалкою. Я можу сказати тільки одне, що Українська народна партія відразу після Помаранчевої революції запропонувала і Віктору Андрійовичу Ющенку, і тій команді, яка була, не розпускати “НУ” як блок.

Сергій Грабовський

Але все-таки так чи ні, на Вашу думку?

Валерій Асадчев

На сьогоднішній день усі, хто хоче об’єднатися до виборів, фактично повинні знятися із виборчих перегонів (якщо мова йде про таке об’єднання), бо всі вони є суб’єктами виборчого процесу. Хочуть вони чи не хочуть, але всі вони працюють на єдиному електоральному полі. Кожна з цих партій чи блоків, звичайно, що хоче набрати більшість голосів.

Тому наша позиція така, що об’єднання можливе, але тільки після виборів до ВР.

Сергій Грабовський

Пане Шкіль?

Андрій Шкіль

Мало ймовірне об’єднання до виборів і навіть в коаліцію, тому що аналіз, який робила журналістка, був фаховий і цікавий, але не була сказана головна розбіжність, яка була між коаліційними угодами, які запропонували ми і “НУ”. Ми чітко сказали, що не може бути жодних блоків, блокувань, домовленостей, будь-чого з партією “Регіони України”, поза як вона декларує ворожу позицію.

“НУ” сказала, що ми не будемо вести сепаратні переговори з іншими партіями, які не зовсім входять в “помаранчеву” коаліцію. Тобто, таким чином “НУ” задекларувала, що вони за утворення коаліції з партією “Регіони України”. А ми ні!

Короткий вихід: нехай би усі учасники перегонів, які йдуть на вибори, прийняли письмові зобов’язання, аби не блокуватися з антиукраїнськими силами.

Побачимо. Думаю, що на це не всі будуть здатні.

Сергій Грабовський

Так все ж таки, швидше так?

Андрій Шкіль

Швидше ні.

Сергій Грабовський

Пане Каськів?

Владислав Каськів

Я прямо і просто скажу, що я не бачу жодних об’єктивних, чесних причин для того, щоб це не відбулося зараз. Можуть бути інші причини, але це вже інша ситуація.

Я не беруся прогнозувати того, чи буде створена коаліція ця, чи ні, тому що, скажемо так, мотивації і рівень політичного цинізму переходить всякі межі, які можуть бути...

Сергій Грабовський

Але все-таки, може бути? Так чи ні до виборів, на Вашу думку?

Владислав Каськів

Я вважаю, що це теоретично можливо, але прогнозувати дуже важко.

Сергій Грабовський

А тепер я прошу вас, шановні гості, більш детально охарактеризувати позицію тієї політичної сили, яку ви представляєте, з приводу створення “помаранчевої” коаліції. Отже, до виборів, після виборів, ще якось інакше?

Владислав Каськів

Я вважаю, що створення “помаранчевої” коаліції – це не фетиш який-небудь для того, щоби просто навколо нього вести розмови, а це цілком практична, конкретна річ, яка необхідна і політичним партіям, які входять до “помаранчевого” кола, і, вибачте, громадянам, суспільству.

Чому вона потрібна саме зараз? Є на це три причини.

Перша причина – це те, щоби ми дали надію сьогодні людям, чітко взяли зобов’язання перед людьми про те, що така коаліція буде створена, і вона виконає обіцянки, які давала рік тому, а також щоб взяла зобов’язання, що вона не буде вступати в коаліцію з іншими політичними силами.

Друга причина. Ми не маємо права повторяти помилку, якої ми припустилися рік тому, коли ми перемогли, але не спромоглися сформувати конкретний план дій (я підкреслюю, що не програму, а конкретний план дій), який би вивів Україну з кризи швидко і надійно.

На превеликий жаль, ми й досі цього плану не маємо. У нас залишився місяць до виборів для того, щоби цей план сформувати і відразу після виборів розпочати його реалізацію.

Третя причина. Цим колом демократичних сил сформулювати пропозиції змін до Конституції, які також критично необхідно вносити відразу після парламентських виборів для того, щоб уникнути колапсу, який, очевидно, може виникнути у державі.

Після цього, звичайно, необхідна коаліція. Після виборів наступає другий етап (це, до речі, було передбачено угодою, погодженою між усіма учасниками): завершення парламентських виборів, створення парламентської більшості і уряду, який буде виконувати обіцянки, які були дані на Майдані.

Андрій Шкіль

Я декілька все-таки зауважень. Навколо фетиша розмови не ведуться з ним щось інше роблять. Не знаю. Тобто, розмову можна вести навколо чогось, а от фетиш використовуються в інших намірах. А щодо плану розвитку України? Тут би “ПОРА” б взяла і запропонувала план розвитку. Чи чекати від тих, хто цього не міг зробити до цього.

Владислав Каськів

Я його особисто вручу завтра.

Андрій Шкіль

Як мені. Не мені це треба, а Україні запропонувати. Мені він не потрібний. Я його маю.

Сергій Грабовський

А він є?

Владислав Каськів

Є, звичайно.

Андрій Шкіль

Будь ласка, про це треба просто голосніше говорити. І коли я казав достатньо категорично, бо я людина чесна. І я не люблю не відповідати на запитання. Чи буде створена коаліція до виборів? Це дуже й дуже мало ймовірно. Після виборів це дуже й дуже ймовірно.

Бо тоді не можна буде ховатися за такий великий рейтинг, (слово незрозуміле) за такий уявний рейтинг. Все розставить на свої місця виборець. Він розподілить справді, хто буде прем’єром, він буде вибирати між колоритними фігурами: між Єхануровим, і між Тимошенко, і між Януковичем. Це вже виборець буде розподіляти. Це прем’єрські крісла і, так би мовити, групи підтримки, які будуть просто підтримувати напрямки те, куди б мала йти Україна. Десь приблизно. І я вважаю, що об’єднувати буде найсильніший.

Набирає за даними всіх чесних соціологічних агенцій “Наша Україна” набирає від 28-ми і вище відсотків. Які проблеми? Для чого взагалі “Нашій Україні” коаліційна угода з нестабільними партнерами.

Бо коли ми говоримо, ми постійно забуваємо є два об’єкти домовленостей - це блок Юлії Тимошенко і “Наша Україна”. І є третій таємний партнер, якого всі знають, але чомусь не говорять. Це Соціалістична партія України, яка: а) ніколи в житті, я хочу підкреслити, сказати категорично, може з певною ноткою емоцій, жодного разу не проголосувала, жодного урядового законопроекту.

Валерій Асадчев надасть мені... Тільки ті, які були в процесі домовленості – це бюджет, посаду якусь там, але жодного СОТівського закону, жодного формотворчого акту. Можна все.

Якщо не голосує проти УПА соціаліст, то це ж, ну, це ж соціалісти, це правильно. Вони ж наші друзі. Якщо вони критикують уряд і ведуть баранів до Кабінету міністрів. Це ж правильно - наші друзі. А блок Юлії Тимошенко це ж...

Ви знаєте, чому? Я от приїжджав... Знаєте, чому такі морози сильні були в Україні? До речі, я знав відповідь на це. Я думаю, що всі тут знають чому? Хто в цьому винен.

Сергій Грабовський

Але ми говоримо все-таки про “помаранчеві” сили, а про соціалістів ми не говоримо.

Андрій Шкіль

Я вертаюся до “помаранчевих”... А соціалісти це хто? А як це не “Помаранчеві” сили. А хто організовував Майдан? Чи не бува полум’яний Міністр внутрішніх справ чесний відвертий, послідовний, неупереджений, об’єктивний. Він? Він. А чи бува не тисячні колони соціалістів прийшли в різні органи влади в Україні після Помаранчевої революції. Чотири міністра до цього часу працюють. Хороше міністерство, порядні. Працюють...

Сільське господарство такими темпами рухається в Європу, що просто диву даєшся. Приїжджає представник Соціалістичної партії: в ЄС каже, ми вступаємо в ЄС, в Росію в ЄЕП. Приїжджають на Донбас – буде російська мова, а на Західну Україні – не буде російської мови. Хороший такий партнер. Про цього партнера, перепрошую, в цій (слово незрозуміле) ніхто навіть не говорить, тому що це все зрозуміло. Це хороший партнер.

До речі, партнер зручний: з ним можна і блок з партію “Регіонів” утворити, про що було заявлено, один з лідері Соцпартії, і “міжсобойчик” такий невеличкий учворити...

Сергій Грабовський

Пане Андрію, Ви трошки перебираєте часу. І трошки все-таки в сторону від нашої розмови. Бо ми все-таки говоримо про власне про “помаранчеві” сили. А як відомо вже запропонований вже мільйон доларів тому, хто дасть фотографію Олександра Мороза в помаранчевому шалику. Очевидно, такого ніколи не було і бути не могло. І завершує Валерій Асадчев, блок Костенка-Плюща.

Валерій Асадчев

Я хочу почати з того, що почав в першому своєму виступі. Що Українська народна партія після Помаранчевої революції пропонувала не розвалювати блок “Наша Україна”. Хочу нагадати, що він свого часу був створений за участі трьох фундаментальних політичних сил, які, в принципі, сповідують ідею національної демократії. Це Українська народна партія, Народний рух України і ПРП.

Ми пропонували його в такій якості і залишити, трошки почистити список. І сьогодні, я думаю, що в нас було б набагато менше проблем. Але, на жаль, ті, хто тоді розвалив цей блок, сьогодні нам пропонують, так би мовити, знову його створити. Це дуже добре. Тому що таким чином, вони все-таки визнають, що тоді це була стратегічна помилка.

Тепер, що стосується дій нашої партії. Я абсолютно переконаний. По ходу, як іде зараз виборча кампанія, що у ВР буде створена коаліція в підтримку дій Президента Україні, тому що це головна стратегічна мета всіх демократичних сил в Україні. Щоб Україна рухалася в розвитку своєму, в напрямку до європейських інституцій, європейських стандартів, європейського життя.

І така коаліція буде створена, безумовно. Я в цьому абсолютно переконаний. Ніякого руху назад до кучмізму не буде. Я абсолютно друзі мої і вам кажу переконаний, що нам прийдеться десь вгамувати наші амбіції.

Я сьогодні не буду говорити про вас не хороше, не погане, хоча повірте мені, що мені є що сказати.

Андрій Шкіль

Ми також нічого не поганого, не хорошого не говорили.

Валерій Асадчев

Я просто так вважаю.

Андрій Шкіль

Почнемо з того...

Валерій Асадчев

Я щось міг би сказати там по економічній політиці, хто за неї відповідав і так далі. Але, я думаю, що сьогодні цього не варто робити.

Саме головне нам продумати про майбутнє. Нам треба сьогодні... От, що може бути метою переговорів сьогодні? Це не підписання якихось угод і так далі. Але все-таки почати наш внутрішній діалог для того, щоб ми могли б позбутися якихось внутрішніх протиріч.

Тому що сьогодні вони виникають реально. Ми десь розійшлися. Хтось когось образив, хтось когось не так зрозумів, хтось не так проголосував. Воно природно виникають такі, знаєте, відчуття.

Ми сьогодні повинні подивитися на цю проблему з точки зору інтересів української держави. Сьогодні ці інтереси, я абсолютно переконаний Андрію, вони співпадають і у партії блоку “Батьківщина”, вони сьогодні і співпадають і в “Нашій Україні”, і в “ПОРА”-ПРП”, і у блоці Костенка-Плюща.

Давайте на цю проблему подивимося з точки інтересів держави. А для цього треба амбіцію трошки прибрати. Може десь хочеться комусь, так би мовити, вдарити і так далі. Трошки зупинити себе заради того, щоб ми могли в парламенті створити коаліцію і підтримку нашого Президента. Я думаю, що це буде найбільш корисне те, що ми можемо зробити сьогодні.

Сергій Грабовський

Дякую. А тепер голос представника 4-го потенційного учасника такої “помаранчевої” коаліції представника, блоку “Наша Україна” – говорить народний депутат Лілія Григорович.

Лілія Григорович

Минулого року ми отримали два здобутки на Помаранчевому Майдані - народного Президента і громадянське суспільство. А це такий стан душі і дії народу, що все, що він хоче він отримає. Народ відчуває, що відступати назад не можна. Той самий народ переможе, який рік тому назад відстояв своє право голосу.

Звичайно, що кінцево більшість буде сформовано уже після парламентський виборів. Коли кожна політична сила принесе свої дивіденди у стіни парламенту, коли все буде пораховано, коли будуть поділені бонуси.

Але ж формат цієї більшості всім зрозумілі. Це ті самі сили, які рік тому перемогли і вони не мають права не перемагати далі і не програвати. Ми знову ж таки мусимо об’єднати свої зусилля задля найвищого парламентської, демократичної, політичної, відповідальної більшості.

Грати м’язами можна кожна сторона. Ну дай Боже нашому теляті вирости, а потім ми його вже будемо якось ділити. Мені здається “Наша Україна” взагалі не називає кадрових амбіцій. Ми просто кажемо, що та демократична політична сила, яка буде мати найбільше голосів, очевидно, буде мати найбільше преференцій. Крапка.

Люди мають потребу у такій більшості. Буде можливість тільки при такій демократичній більшості. При всіх задекларованих загрозах, до речі, кожен з лідерів і Юлію Володимирівну, і “Нашу Україну”, і “ПРП-“ПОРА”, і блоком Костенка-Плюща, що от загроза гряде при реванші сил, які програли на президентських виборах і прагнуть перемоги при такій загрозі.

Я думаю, що треба кожному поставити щось на вівтар. Якщо ми всі разом хочемо щось отримати, то кожний, зокрема, щось мусить трошки поставити, чимось поступитися. “Наша Україна” не має величезних амбіцій, в тому плані, що ми не сказали: це буде наш прем’єр, це буде наш міністр і так далі.

“Наша Україна” перша, до речі, підняла клич просто про одне. Нам потрібна демократична Помаранчева більшість. Трагедії в тому, що ми є сьогодні різні – немає. Бо це парламенті вибори.

Сергій Грабовський

Отакою є позиція головних “помаранчевих” сил країни щодо утворення ними коаліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG